Trei reguli esențiale ale scrierii juridice

Toate sugestiile mele pentru a scrie bine se reduc la trei principii îndrumătoare.
În primul rând, folosește limpede limba romană.
În al doilea rând, începe de sus.
În al treilea rând, spune-i cititorului ce să facă ulterior.

Aceste principii nu se aplică doar cererilor trimise în mod direct instanțelor, ci și celorlalte forme de exprimare cu care avocații moderni lucrează – incluzând scrisori, e-mailuri, memouri, bloguri, ziare, chiar și prezentările în powerpoint.

Hai să vorbim despre fiecare principiu.

Folosește clar limba romană
Avocații tind să folosescă un limbaj complicat, uneori mult prea tehnic. Așa că dacă nu folosești un cuvânt sau o frază când vorbești cu un coleg atunci nu le folosi când scrii. Vorbește omenește.

Începe de sus

Acest principiu este cel mai eficient instrument pentru un scris puternic și regula esențială în structurarea oricărui document. Dacă îți începi documentul prin a-i spune cititorului ce e important, el va căuta respectiva informație în timp ce citește. Când mai târziu găsește informația pe care ai anunțat-o deja, cititorul va pricepe și o va folosi rapid, ca pe o piesă de puzzle aruncată într-un spațiu pe care îl aveai deja pregătit.
Începe documentul cu concluziile tale. Realizează o secțiune cu un titlu distinct. Un paragraf cu o propoziție succintă. Un e-mail cu un subict puternic. Realizează mesajul însuși cu o propoziție succintă.
A începe de sus este cheia către scrisul logic și centrul cărții mele.

Spune-i cititorului ce să facă ulterior

Oamenii rezonabili nu citesc rezumate, contracte și scrisori de afaceri de plăcere. Le citesc pentru că sunt plătiți să le citească sau pentru că au o problemă și au nevoie să le citească. Ei ce vor? Vor să știe ce să facă după și este obligația ta să le spui. Care este problema clientului și care ar trebui să fie următorii lor pași? Ce soliciți instanței să facă? Ce vrei să facă cititorul tău după ce a citit e-mailul sau scrisoarea trimisă? Folosește-ți scrisul pentru a face lucrurile să se întâmple în lumea reală.

(Apropo, cartea mea cuprinde aceste principii și altele mai în detaliu).

Acest material reprezintă o adaptare liberă a articolului aparținând lui Marie Buckley și publicat pe http://mariebuckley.com/ sub titlul Three essential rukes for writing. Marie Buckley este avocat și trainer pentru scrierea juridică.  În 2011 a publicat volumul  The Lawyer’s Essential Guide to Writing: Proven Tools and Techniques. 

CastigaProcese.ro publică în exclusivitate în România articole despre legal writing, despre abilitățile avocaților de instanță, despre stilul judiciar, despre forma și structura actelor judiciare, despre tehnica și arta comunicării judiciare.  CastigaProcese.ro este furnizor de know-how, tehnici și abilități de legal writing și soluții integrate de consultanță și asistență pentru litigatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *