Spune întotdeauna adevărul în instanță.

Observ declarații false în prezentările avocaților aproape în fiecare zi. Aceste prezentări denaturează faptele, denaturează legea, sau amândouă, și, adesea, este foarte clar că nu e nicio eroare ci pură intenție.

De obicei nu vorbesc despre regulile de etică pe acest blog, pentru că presupun că le cunoașteți, vreți să le urmați, și nu trebuie să vi le reamintesc. Dacă ești tentat să spui că în cadrul unei argumentări juridice poți cita în mod eronat textele de lege sau hotărârile judecătorești pentru că asta ar face ca argumentele tale să reziste mai bine împreună, presupun că știi că ai încălca obligațiile etice dacă ai face așa într-o prezentare sau într-un argument oral. Dacă ești tentat să spui că faptele sunt invers decât sunt, presupun că deja știi că este greșit.

Astăzi îți voi spune de ce este și prostesc.

Este stupid să minți în instanță pentru că mai devreme sau mai târziu îți va distruge cariera. Din perspectiva judecătorului – ocupat cu multe cauze de rezolvat – funcția pe care tu ca avocat o îndeplinești este să îi oferi informații folositoare și exacte. Funcția ta este să pui împreună faptele, să aplici legea, și să explici analiza ta judecătorului într-o manieră care sa-l ajute să înțeleagă cauza și să-ți înțeleagă punctul de vedere juridic. Toată lumea înțelege că ești avocat pentru o singură parte și va ține cont de asta; normal, susținerea ta într-o direcție va fi echilibrată de cealaltă parte.

Când minți vei fi prins. Vei fi prins imediat dacă judecătorul, grefierul, oponentul tău sunt atenți. Pe termen lung vei fi prins cu siguranță. Nimeni nu scapă cu minciuna așa mult pe cât crede. Și când ești prins mințind, credibilitatea ta este pierdută. Poți scăpa de sancțiuni, dar judecătorul nu va mai dori sa te mai asculte. Aceasta compromite capacitatea ta de a mai câștiga în cauza în care ai mințit, sau chiar de a mai câștiga ceva în fața acelui judecător. Când capeți o reputație de mincinos, îți vei distruge capacitatea de a dezbate credibil orice altă problemă juridică, în fața oricărui, pentru totdeauna.

Ca multe alte reguli de conduită, regulile de etică juridică nu limitează ce poți face; de asemenea, te protejează de a te distruge prin urmărirea impulsurilor tale de moment. Te ajută să supraviețuiești.

Spune întotdeauna adevărul în instanță.


 

* Acest material reprezintă o adaptare liberă a articolului aparținând lui Kirby Griffis  și publicat pe http://briefright.com// sub titlul On telling the truth. CastigaProcese.ro publică în exclusivitate în România articole despre legal writing, despre abilitățile avocaților de instanță, despre stilul judiciar, despre forma și structura actelor judiciare, despre tehnica și arta comunicării judiciare.  CastigaProcese.ro este furnizor de know-how, tehnici și abilități de legal writing și soluții integrate de consultanță și asistență pentru litigatori.

Dacă sunteți interesat de mai mult, CastigaProcese.ro vă poate invita acum să participați la primul atelier public despre tehnicile de convingere a instanței: Convinge Judecătorul….în 10 pași practici by Adrian Toni Neacșu. Atelierul, cu un număr limitat de locuri, va avea loc sâmbată, 25 octombrie.

În premieră pentru România, Adrian Toni Neacșu abordează în mod practic elemente de legal writing și vă propune să aflați cum doar în  10 pași simpli fiecare avocat își poate controla calitatea comunicării judiciare în instanță. Autorul vă propune mai mult decât o serie de sfaturi: o adevărată metodă de comunicare judiciară. Este o metodă practică, orientată spre eficiență și succes individual. Este o metodă ce are drept valori fundamentale pragmatismul, realismul, minimalismul și dezambiguizarea.

FB_cover

 

One thought on “Spune întotdeauna adevărul în instanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *