Secretele grilei de admitere în avocatură – Ce face cursul meu pentru tine

Bine te-am gasit. Astazi vom face un exercitiu de sinceritate. Vreau sa intelegem foarte clar chiar de la inceput despre ce este acest curs si ce poate face el pentru tine.

După cum bine cunoști, examenul de admitere în avocatură ca stagiar constă într-o probă tip grila, în care trebuie să răspunzi la un număr de 100 de întrebări.

Este un test grila clasic, in care va luptati in primul cu materia teoretica pe care ati asimilat-o in facultate si cu presiunea concursului. Insa adevarata lupta a voastra in aceasta proba nu va fi cu cea ce cunoasteti sau nu din punct de vedere teoretic ci cu cei care au creat grila.

Inamicul vostru principal si cel care vrea sa picati la cat mai multe intrebari este persoana, de fapt persoanele, pentru ca sunt o comisie, care redacteaza intrebarile din grila. Tineti minte asta, cei ce realizeaza grilele vor sa va incurcati la cat mai multe intrebari si astfel sa nu luati examenul. Daca nu ar fi asa, examenul aceasta de admitere în avocatură nici nu s-ar mai putea tine. Sunt atat de multi candidati si dintre ei atat de mulți foarte bine pregatiti teoretic incat este nevoie de cat mai multe capcane pentru a face totusi o selectie. Aceasta este explicatia pentru dificultatea testului grila in ansamblu. Indiferent cat de bine cunoasteti materia, cati de 10 ai luat in facultate sau la licenta, in fata acestui test grila esti o victima sigura daca nu reusesti sa-i intelegi cu adevarat mizele. Pentru a stapani un astfel de examen nu e suficient sa tocesti cursurile, sa sti codurile pe de rost, ori in general sa fii un student exceptional. Sunt atatia studenti eminenti care au ratat, aparent fara explicatie, acest examen, incat este aproape fara rost sa-ti argumentez.

Examinatorii încearcă să ascundă capcane în întrebările pe care le fac. E sarcina lor să te încurce și să te prindă pe picior greșit. Este sarcina ta să le descoperi și să le dezamorsezi. Vestea bună este că tipul de capcane ce pot fi ascunse în întrebările tip grilă nu este nelimitat. Sunt doar câteva tehnici pe care examinatorii le pot folosi pentru a îngreuna testarea. Ele sunt aceleași de fiecare data, pentru că țin de limitele mecanicii interne de elaborarea a grilelor. Fiind în număr limitat, ele pot fi identificate, sistematizate și învățate. O vom face impreuna.

Înfruntarea dintre cel ce realizează întrebările și candidat nu este una egală. Trebuie să încerci să depistezi micile șiretlicuri prin care încercă să-ți îngreuneze situația, însă tu nu ai șansa pe care o are el de a avea voie să consulte la discreție cursurile și codurile. Întrebările grile se fac cu codurile în față și cu tratatele și cursurile deschise. Nimeni nu compune întrebări bazându-se pe memorie. E un lux la care participantul la examen nu are acces. Misiunea lui este să recompună raționamentele pe care examinatorul le-a făcut apelând nelimitat la toate sursele aflate la dispoziția lui și mai ales la coduri.

Diferenta intre a trece acest examen si a-l pica sta in metoda cu care-l abordati. Cunostintele teoretice va sunt absolut necesare, dar deloc suficiente. Trebuie sa deveniti experti intr-o materie noua, pe care nu o invatati nicaieri. Trebuie sa deveniti experti in rezolvarea grilelor. Si nu orice fel de grile, ci tipul de grile care sa dau la admiterea în avocatură. Grile care nu sunt deloc oneste, care incearca sa va prinda pe picior gresit.

Cum spunea o absolventă (fericită) la intrarea la INM acum câțiva ani, la facultatea de Drept

“nu suntem învățați să gândim juridic, ci să reproducem informația juridică, ceea ce este foarte greu în momentul în care te confrunți cu un examen de tipul celui de la INM. Iți vine foarte greu să gândești informația, să faci raționamente plecând de la informația pe care ai citit-o. Nimic din ceea ce am facut la seminarii, în facultate, nu m-au ajutat la examenul de la INM. Poate puțin din ceea ce am facut la Civil, niște spețe, m-au ajutat”.

Avea dreptate, în facultate nu înveți cum să stăpânești grilele pentru INM, dar nici cele pentru avocatură.

Pentru asta trebuie sa intelegeti cum se fac intrebarile, cum se ascund capcanele in ele,cum sa le evitati atat pe cele mai simple cat si pe cele cu adevarat dificile, cum sa va manageriati timpul limitat pe care-l aveti si in general cum sa scoateti maximul posibil din ce sunteti capabil.

Exact asta imi propun sa fac cu acest curs. Te voi ghida pas cu pas in intelegerea mecanicii interne a intrebarilor tip grila, vom identifica toate capcanele pe care cei ce redacteaza intrebarile le pot gandi,vom rezolva impreuna zeci de intrebari pana in acel punct in care vei putea singur sa reproduci cu usurinta rationamentele juridice care-ti garanteaza  rezolvarea corecta a intrebarilor. Pe toata durata cursului vor fi foarte multe exercitii practice, te voi ruga de multe ori sa lucrezi si singur, dar iti voi arata si cum se rezolva practic intrebarile cele mai dificil cu putinta. Vom invata de asemenea cea mai buna metoda de gestionarea timpului pentru rezolvarea grilei. La sfarsit vom avea si cateva sfaturi cu privire la ce faci atunci cand chiar nu sti raspunsul corect si trebuie totusi sa raspunzi ceva.

Sunte tehnici si metode pe care, cu putin efort, vei invata repede sa la stapanesti. Ele nu-ti garanteaza ca vei lua examenul, dar iti garanteaza ca vei obtine maximul din ceea ce esti capabil, ca vei putea folosi in favoarea ta iar nu in defavoarea ta toate sansele pe care le ai.

Mai pe scurt, la finalul cursului vei invata cum sa faci cat mai putine greseli in rezolvarea intrebarilor, astfel incat sa obtii maximul din ceea ce ai invatat. Cu cat vei face mai putine greseli cu atat vei fi mai aproape de telul tau final, sa iei examenul grila si sa devii ceea ce îți dorești, avocat.

 

One thought on “Secretele grilei de admitere în avocatură – Ce face cursul meu pentru tine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.