Reguli de tehnoredactare a cererilor atractive în instanţa

legal writingPrima impresie contează și atunci când vorbim de documente nu numai de oameni. Nu e suficient să redactezi o cerere excelentă, ea trebuie să și pară așa de la început.  O intrare teatrală poate face mai mult decât ore întregi de strădanie calculată. Tocmai de aceea acordaţi atenție la detalii și modul de prezentare a cererilor formulate. Cererea nu trebuie să fie stridentă, să aibă titluri uriașe care par să iasă din pagină, dar nici să fie fadă. Un corp compact de text scris cu litere mici, îngrămădit, fără subtitluri, fără paragrafe te ține la distanță. Te vei uita pe cerere, pentru că este obligația ta profesională, dar o vei face fără tragere de inimă și încercând să scapi cât mai repede.

În general, avocații ignoră virtuțile unor documente atractive. Argumentele voastre vor parcurge mai ușor distanța până la judecător dacă sunt prezentate într-o manieră profesionistă. Acordaţi o mare atenție formatării documentelor. Nu există modele de cereri obligatorii în instanțele noastre. Cu atât mai puțin există un standard de stil tipografic, iar acest lucru ar trebui transformat mai degrabă în oportunitate.

Indiferent care sunt detaliile de formatare pe care le alegeţi, ele trebuie să ducă la un document ușor de citit, plăcut la vedere și echilibrat din punctul de vedere al distribuirii în spațiu a conținutului.

Folosiți fonturi ușor de citit, care nu ar trebui să fie mai mici de 12 puncte. 

În general, se consideră că tot ce este tipărit ar trebui să apară cu fonturi serif. Serif reprezintă micile ornamente aflate la capătul literelor și care ajută la o citire mult mai rapidă, întrucât, se zice, mențin ochiul pe linia rândului scris. În online, dimpotrivă, în mod tradițional se folosesc fonturile sans serif, adică cele simple, fără aceste piciorușe. Cititul pe ecranul calculatorului este o experiență total diferită de cea a citirii hârtiei imprimate.

Întrucât toate cererile se depun în scris, recomandarea mea ar fi să folosiți numai fonturi serif, de tipul Times New Roman, Georgia, sau chiar Garamond or Palatino. Aveţi în vedere că prin recentul regulament al instanţelor, intrat în vigoare anul acesta, hotărârile judecătoreşti vor fi tehnoredactate standard cu Times New Roman mărimea 12. Dar dacă nu vă place nu-i copiați.

La alegerea fontului este foarte important să aveți în vedere tipul de diacritice permis de acesta, fără să uitați că sedila, prezentă drept diacritice în multe fonturi, nu este un caracter românesc. Mai multă atenție credem că trebuie acordată dimensiunii fontului, care nu ar trebui niciodată să fie mai mică de 12 puncte sau echivalentul pentru cele atipice.

Folosiți aceeași mărime a fontului atât în corpul documentului, cât și în notele de subsol.

Fiți generoși cu spațiul liber, lăsați marginile largi, nu înghesuiți textul. Spațiile libere contribuie la transmiterea unui mesaj lizibil, fac conținutul mai ușor accesibil, fac corpul compact de text mai prietenos. Nimic mai obositor decât un text care încarcă toată pagina, ca şi cum am folosi ultima hârtie pe care o avem.

Nu trebuie să fii un geniu în informatică pentru a folosi puterea editoarelor de texte. La fel cum nu trebuie să fii electrician pentru a aprinde lumina în casă sau programator pentru a folosi smartphonul. Trebuie respectate doar câteva reguli simple, iar restul poate fi lăsat în seama inteligenței artificiale.

Câteva din regulile elementare de compoziție folosind editoarele de texte sunt următoarele. Deși în general mă mulțumesc să dau simple sugestii, de data aceasta regulile nu sunt discutabile.

Între cuvinte și propoziții se lasă un singur spațiu (Space). Nu două, nu trei. Spațiul suplimentar dă un efect de descărnare textului, fiind atât teribil de inestetic cât și dificil de urmărit. Dacă mașina de scris mecanică nu putea distribui spații egale între caractere și uneori era nevoie ca acestea să fie ajustate manual, editoarele de texte computerizate fac acest lucru fără efort.

Nu se pune pauză înainte de virgulă sau înainte de orice semn de punctuație. Caracterele reprezentând virgula, punctul, două puncte, semnul întrebării sau semnul exlamării se pun imediat după cuvânt, fără spațiu.

Paragrafele nu se introduc niciodată manual tastând spații cu tasta Space, ci se folosește folosește fie funcția Tab fie, și mai bine, identarea standardizată prin folosirea opțiunilor de formatare a paragrafelor. În acest fel textul nu va arăta ca un puzzle, iar cuvintele nu vor arăta ca aruncate cu furca, ci va fi echilibrat, ordonat, îngrijit.

Sfatul meu practic este să aveți permanenstilt activată opțiunea de afișare a marcajelor de formatare. Este semnul ¶ din diferitele versiuni de Microsoft Word sau poate fi accesată direct folosind combinația Ctrl *. În acest fel veți putea urmări ușor toate marcajele introduse, numărul de spații, marcajele de paragraf, caracterele tabulatorilor. Vă puteți controla în timp real și vă veți putea stăpâni eventualele deprinderi de tastare rău formate.

Este important să folosiți șabloane de stil, astfel încât indiferent cât de lung e textul el să aibă un aspect egal.

Cele mai importante decizii pe care trebuie să le luați cu privire la elementele de design sunt cele care privesc dimensiunea fontului, spaţiul dintre rânduri, dimensiunea rândului şi spaţiul pentru identarea prin paragraf. Acestea determină modul general în care corpul textului va arăta.

Recomandările mele, bazate pe propria mea experinţă, sunt următoarele:

 

Tipul de font Times New Roman, Garamond, Georgia, Palatino sau orice alt font cu serif. Niciodată Courier.
Dimensiunea fontului 12-13 puncte, în funcție de fontul ales. Nu mai mic de 12, nu mai mare de 14.
Marginile 3 cm stânga și dreapta, cel puțin 2,5 cm sus și jos.
Paragraf 1 cm sau dimensiunea 5 caractere
Alinierea Stânga-dreapta. Se aliniază textul atât la dreapta, cât și la stânga.

Nu uitați: Mai multe despre  tehnicile practice care eficienţa comunicării judiciare cu instanţa găsiţi în ultima mea lucrare, Comunicarea judiciară eficientă. Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive în instanţă, Editura Wolters Kluwer, 2016, 547 pag.

2 thoughts on “Reguli de tehnoredactare a cererilor atractive în instanţa

  1. bună seara,
    Din lipsă de timp mi-am permis doar a ”frunzări” acest fișier.Cu toate acestea constat că este foarte interesant și util (deși am studiat și în facultate câte ceva).Mă bucur pentru ceea ce am primit și vă mulțumesc mult.
    Să aveți o seară plăcută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *