6 pași pentru pledoarii cât mai bune

Primele pledoarii sunt în general experiențe de speriat. Majoritatea litigatorilor debutanți se simt rareori confortabili ”la bară”, dar fiecare încearcă să dea tot ce-i mai bun.

În timp, disconfortul se transforma în încredere, iar un litigator dezvoltată tehnici pentru fiecare pledoarie. Sunt linii directoare, nu reguli grele și rapide pentru că adaptare este un principiu de bază când ești în instanță.

Unele tehnici sunt folositoare indiferent de natura litigiului sau a instanței unde pledezi.

1. Să ajungi devreme

Întotdeauna să ajungi primul. Unii preferă să întârzie pentru a atrage atenția, dar pierd oportunitatea de a prelua spațiul unde are loc dosarul. În cazurile în care cealalaltă parte a decis să întârzie, consideră că el sau ea va fi încântat să preiei tu inițiativa.

2. Încearcă să realizezi mici conversații

Chiar dacă ai mari emoții în legătură cu ce urmează, încearcă să realizezi mici conversații cu ceilalți oameni care au ajuns devreme.

Oamenii din instanță sunt resurse bune pentru noutățile din mediul juridic. O scurtă discuție înainte de începerea ședinței și poți afla câte ceva despre ceilalți avocați și stilul lor.

Vorbește și cu partea adversă. Încearcă să cunoști oamenii din spatele documentelor și email-urilor. Într-o zi, vei vorbi despre încheierea unei înțelegeri cu acești oameni sau cu șefii lor.

De multe ori, poți primi informații din interiorul litigiilor de miză mare de la echipa adversă care nu părea prietenoasă. Profesia și cazul tău nu vor avea de suferit dacă sunt mai mulți camarazi printre litigatori.

3. Păstrează-ți calmul

Cerința etică a unei pledoarii aprinse nu se extinde la grosolănie și furie.

Deși instanța ar trebui să fie întotdeauna obiectivă, unii avocați vor să intimideze. Indiferent de avantajul de moment pe care l-au câștigat, au pierdut în ceea ce privește reputația lor.

Să țipi și toate episoadele de grosolănie nu sunt productive. Sunt mai multe căi prin care poți controla pledoaria. Ridicarea glasului nu e una dintre ele.

4. Nu te fixa numai pe scrisul din foi

Notele scrise ar trebui să fie un instrument, nu un suport. Cu toții am văzut litigatori legați de notele lor încât au ratat adresarea unor întrebări importante. În schimb, au mers înainte, cu ochii pe notițe, și nu încetineau până nu gâfâiau ultima întrebare scrisă.

Cea mai bună modalitate este să urmărești unde te conduc răspunsurile. Abandonează-ți schemele complet dacă asta îți spune instinctul. Spre finalul pledoariei, cere o pauză, verifică schemele și continuă dacă ți-a scăpat ceva important.

Schemele pot, de asemenea, transforma depozițiile în ceva ce respectivul caz nu necesită. Întotdeauna fii scurt atât cât e posibil. E mai ușor de spus decât de făcut, dar ce câștig pentru toată lumea când se întâmplă.

5. Fii un ascultător activ

Câteodată, un martor va răspunde la o altă întrebare decât cea adresată. Doar dacă asculți atent, vei putea realiza cum un martor abil ți-a evitat întrebarea. Nu trece la următoarea întrebare dacă nu ai auzit și înțeles răspunsul martorului.

Când un alt avocat interoghează martorul, ai o altă oportunitate de a asculta în mod activ. Fiecare întrebare trebuie analizată în timp real pentru a ști când să intervii.

Chiar dacă știi ce înseamnă o întrebare bună, practică ascultatea propriilor cuvinte, dar și ale celorlalți.

6. Critică-te

Cel mai valoros obicei pe care îl poate dezvoltat un litigator este acela de a critica sistematic propria reprezentație: a evalua rezultatele – ce a mers bine, unde ai atins obiectivele și unde ai dat greș.

Iată câteva exemple cu greșeli care se repetă: acordul pentru prevederi pe care nu le înțelegi, neîndemânare în privința prezentărilor, teama de obiecțiunile celorlalți și eșuarea în maximizarea întrebărilor martorilor.

Ca litigator debutant, vei învăța să faci pledoarii bune prin încercare și greșeală. Până acum, probabil ți-ai dezvoltat deja propriul set de tehnici folositoare pentru pledoarii.

Adaugă-le la aceste șase care s-au dovedit a fi atât de folositoare pentru cei cu experiență!


CastigaProcese.ro publică în exclusivitate în România articole despre legal writing, despre abilitățile avocaților de instanță, despre stilul judiciar, despre forma și structura actelor judiciare, despre tehnica și arta comunicării judiciare.  CastigaProcese.ro este furnizor de know-how, tehnici și abilități de legal writing și soluții integrate de consultanță și asistență pentru litigatori.

3 thoughts on “6 pași pentru pledoarii cât mai bune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *