8 locuri pe internet unde găsești hotărâri judecătorești gratuit

internetÎn România ne putem lăuda cu accesul relativ facil la hotărârile instanțelor judecătorești.

Acest lucru nu era valabil până în urmă cu câțiva ani și mă mândresc cu faptul că sunt unul dintre cei care a împins hotărât lucrurile înainte. În spațiul de drept continental în mod tradițional hotărârile judecătorești sunt accesibile doar parțial și de obicei doar prin intermediul aplicațiilor comerciale. În afara instanțelor supreme și a selecțiilor cu hotărâri de la celelalte instanțe, există puține țări din Uniunea Europeană care promovează accesul general, gratuit și necondiționat la toate hotărârile judecătorești pronunțate de instanță.  În comparație, sistemul de drept anglo-saxon promovează accesul liber la jurisprudență, publicarea pe internet a tuturor hotărârilor judecătorești, sau a celei mai mari părți a lor, fiind un standard. Hotărârile sunt accesibile publicului larg în forma originală și integrală. Acesta e standardul pentru care m-am luptat să funcționeze și în  România (pentru o expunere mai tehnică puteți vedea aici).

Dar să vedem care sunt cele 8 platforme pe internet unde oricine poate găsi gratuit hotărări judecătorești. Vom introduce aici doar site-urile care acorda acces gratuit și nu ne interesează cele comerciale, ori cele care acordă acces doar la textul parțial al hotărârilor, condiționând restul de plata unui abonament.

1.RoLII (Romanian Legal Institute Information) este desigur cel mai important. Și nu doar pentru că eu sunt unul dintre membrii fondatori. RoLII.ro este operat de o fundație din care fac parte Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Națională a Notarilor din România ș.a. Are acces direct la toate hotărârile judecătorești publicate în sistemul de gestiune al instanțelor, ECRIS.  RoLII editează hotărârile judecătorești în vederea anonimizării lor și publică sentințe și decizii ale tuturor instanțelor, cu excepția Înaltei Curți de Casație și Justiție. La acest moment sunt publicate peste 5,2 milioane hotărâri, începând din 2012. Se publică în jur de 1,5 -1,7 milioane de hotărâri pe an. Avantajul este că se găsesc hotărâri judecătorești ale tuturor instanțelor, fie ele cât de mici. De asemenea, hotărârile apar foarte repede în sistem, existând un model automat de preluare din ECRIS. Dezavantajul este că într-un volum atât de mare de documente este greu să te descurci. Nu e nevoie de autentificare. Este sursa originară a tuturor colecțiilor de jurisprudență comerciale

2.Site-ul ICCJ. Sunt publicate hotărârile pronunțate de ICCJ. Găsiți aici toate recursurile în interesul legii, precum și deciziile prelabile pentru dezlegarea unor probleme de drept. Sunt publicate și o parte importantă a hotărârilor secțiilor instanței supreme. În acest moment sunt peste 130.000 de hotărâri judecătorești ale ICCJ, începând din 2002. ICCJ publică doar parțial jurisprudența ei, în urma unei selecții proprii și de regulă hotărârile sunt ușor prelucrate. Rămâne o resursă juridică de calitate deși cu toții ne-am dori ca hotărârile instanței supreme să fie publice toate. Nu e nevoie de autentificare.

3.Jurisprudenta.org, cunoscut ca Jurindex (indexul jurisprudenței naționale). Îl introduc aici deși în prezent nu mai este alimentat cu hotărâri noi nu din motive sentimentale (îmi aparține) ci întrucât e singurul loc în care pot fi găsite hotărâri judecătorești mai vechi. Se găsesc aici doar hotărârile celor 15 curți de apel pronunțate în perioada 2008 și 2009. Sunt publicate cam 80% din hotărârile pronunțate de aceste instanțe,în total fiind peste 230.000. Ca și în cazul RoLII, hotărârile sunt în forma originală, neprelucrată, însă cu datele personale anonimizate. Hotărârile de aici au fost preluate și de alte platforme, inclusiv comerciale, dar sursa originară este aici.

4.Portal.just.ro, platforma Ministerului Justiției. Conține puțin peste 12.000 de rezumate ale unor hotărâri judecătorești pronunțate de toate instanțele cu excepția ICCJ. Teoretic rezumatele publicate sunt ale unor hotărâri judecătorești considerate relevante. Este destul de greu de utilizat, dar constituie sursa de unde dezvoltatorii de programe de documentare juridică își iau informațiile primare.

Ebook gratuit Convinge judecătorul în 65 de citate.

Scopul fundamental al oricărui litigator este să câștige procesul în care este implicat. Nu poate face acest lucru decât dacă convinge judecătorul să-i dea dreptate. Întreg succesul profesional și material al avocatului depinde de măsura în care stăpânește eficient mecanismele de comunicare și interacțiune cu instanța.

Aveți alăturat 65 de reflecții despre tehnica și arta convingerii judecătorului, despre scrierea juridică eficientă și despre persuasiune în comunicarea judiciară. 

Felicitări! Urmărește instrucțiunile primite pe mail pentru a descărca ebook-ul.

5.Curtea de apel Cluj. Este dezvoltat chiar de curtea de apel ( pe modelul jurindex.ro) și oferă accesul la toate hotărârile judecătorești pronunțate de CA Cluj, Tribunalul Cluj, Tribunalul Specializat Cluj, Tribunalul Bistrița-Năsăud, Tribunalul Maramureş, Tribunalul Sălaj în perioada 2011-2015, excepție făcând acelea cu privire la care cunoaşterea lor de către public este, conform legii, interzisă. Hotărârile sunt în forma integrală, fără alte modificări decât cele necesare pentru protecția datelor personale. Deși în prezent nu mai este alimentat cu hotărâri (acestea sunt publicate pe RoLII.ro), este o resursă extrem de importanta pentru jurisprudența istorică. Sunt 335.000 de hotărâri!

6.Jurisprudenta.com  Este complet gratuit, are o interfața prietenoasă, deși oferă un sistem de căutare și filtrare rudimentar. Pare destul de bine alimentat cu hotărâri (nu exista statistici clare publicate) și îmi dă impresia unui agregator al tuturor surselor publice cunoscute de jurisprudență, adică toate cele prezentate până acum. Este motivul pentru care îl introduc în această listă.

7.Legea de la A la Z. Folosirea lui  este o experiență extrem de neplăcută  datorită publicității agresive pe care o promovează, dar, probabil tocmai de aceea, este foarte bine poziționat în rezultatele Google. Cine caută jurisprudență nu are cum să nu se lovească și de acest site. Este mai puțin complet alimentat decât jurisprudenta.com, întrucât până acum nu au reușit să integreze hotarârile publicate pe rolii.ro, nici măcar parțial. Folosesc toate celelalte surse, inclusiv site-ul Curții de apel Cluj.

8.Juri.ro (Lumea juridică) L-am lăsat la urmă pentru că este mai degrabă un experiment jurnalistic. Conține puține hotărâri judecătorești (cam 250), însă ce îi este specific este că publică hotărârile în forma lor originală, astfel cum este obținută, prin cereri de acces la informații publice, chiar de la instanțe. Prin numărul mic de hotărâri publicate nu constituie o sursă de documentare serioasă.

14 thoughts on “8 locuri pe internet unde găsești hotărâri judecătorești gratuit

  1. Voi face la timpul potrivit un review complet. Avocatnet.ro nu ma intereseaza pe moment, nu este site de jurisprudenta. Jurisprudenta.com are mai putina reclama google adsense, sau oricum mai discreta. Legea de la A la Z ma dispera desi de cate ori trebuie sa caut o lege uzuala si nu am timp sa intru in programul pe care il folosesc de obicei nimeresc din Google direct aici. Cantitativ, jurisprudenta.com foloseste 3 bannere pe pagina, amplasate strategic astfel incat sa nu deranjeze. Pot fi inlaturate usor cu un AdBlock, fara sa fie afectat in vreun fel continutul. Legea de la A la Z se protejeaza impotriva programelor de tip AdBlock, astfel incat aproape la orice operatiune (incercati un click dreapta) te trimite la un video (!) pe YouTube (!) al unei obscure formatii DeZeA (!) sau cam asa ceva. Si nu e problema de gusturi muzicale, desi hip-hopul asta golanesc chiar e ultimul pe lista mea de preferinte. Din cauza acestui spam nu vad pe nimeni serios incercand acest site altundeva decat in sufrageria lui, acolo unde nu-l vede (si mai ales nu-l aude!) nimeni 🙂 Ca sa fie clara treaba site-ul te si anunta urmatoarele: „Paragrafe din conținut lipsesc deoarece folosiți o soluție de blocare a reclamelor care înlocuie reclamele noastre cu alte ad-uri și pop-up-uri a căror calitate nu o putem controla.
   Dezactivați Adblocker-ul pentru a vedea conținutul complet și reclame neintrusive”. Daca scoti addblock-ul, pe pagina de jurisprudenta ai tot 3 sau 4 reclame, printre care si una de profitshare, dar puse in asa fel incat sa-ti scoata ochii. Ca sa nu mai spun ca reclama google nu e deloc optimizata pentru profilul site-ului (acum cand verific tocmai mi-a facut o propunere la sutiene). Am spus in multe cuvinte ceea ce trebuia sa spun pe scurt asa: e parerea mea. 🙂

   1. Buna ziua. din intamplare am vazut ca ati pomenit de Avocatnet.ro si am citit comentariile dvs. le accept si va multumesc pentru feedback. daca vine vorba de reclame si spatiile publicitare, din pacate resursele pe care le foloseste Avocatnet.ro si aici ma refer la redacatie, programare, vanzari, marketing, dezvoltare….nu se pot sustine financiar decat cu resurse prin mometizare interna dar si cu reclama. pentru cititorii nostri avem si posibilitatea sa vada siteul fara intreruperi publicitare, in cadrul unui abonament Avocatnet.ro Premium. pentru noi continutul este pe primul loc fata de trafic…! in rest….nu suntem un site de jurisprudenta…..noi explicam legislatia.
    zi faina si multumim de feedback.
    marian

    1. Buna ziua. Multumesc pentru feedback. Cateva precizari.
     AvocatNet nu a intrat in analiza site-urilor care ofera acces la jurisprudenta, tocmai intrucat nu o face. Intr-adevar este o platforma orientata catre continut, in cea mai mare parte productie proprie. De asemenea nu a intrat nici in analiza site-urilor care ofera acces gratuit la legislatie intrucat avocatnet.ro ofera programatic doar acces la cuprinsul Monitorului Oficial. Referirea la platforma a aparut intr-un comentariu al unui utilizator, unde era dat exemplu de site serios care foloseste reclama google addsense. Avocatnet.ro, alaturi de pilda de Avocatura.com le voi trata atunci cand voi vorbi despre productia de stiri, editoriale si analize juridice care intereseaza avocatura de bara. Ne auzim atunci? 🙂 O zi excelenta.

 1. Eu citesc de pe legeaz chiar in instanta, deci in afara sufrageriei si n-am probleme, dar fara programe de contracarare a reclamelor. Si am mai vazut colegi ca mine 😛 Am avut odata un program anti-publicitate instalat si am renuntat tocmai pentru ca erau site-uri care nu mai mergeau deloc (Forbes) si in fond cred ca e mai bine asa pentru ca probabil si din cauza asta site-urile respective raman gratuite. Eu am abonament platit la doua programe legislative care se lauda si ele cu jurisprudenta dar degeaba pentru ca gasesc mult mai repede spete pe paginile gratuite.

  1. Forbes-ul nu are reclama de la google. Intamplator urmaresc si eu (cu tot cu addblocker-ul meu preferat :)). Site-urile cu reclama in exces de tip adsense sunt orientate doar catre trafic cu orice pret, intrucat din asta castiga bani. Continutul e pe locul 2. Una peste alta, asa cum ati vazut in articol, peste 90% din hotararile judecatoresti pe care le gasim in programele legislative comerciale sunt de fapt accesibile gratuit pe internet. Ei nu fac altceva decat sa fie agregatori de informatie, nu sunt producatori de continut original. Modalitatea in care le accesam individual tine de optiunea fiecaruia, desi mie imi place sa merg direct la sursa, fara intermediari. Insa categoric in instanta de exemplu mi-e foarte greu sa caut hotarari judecatoresti, atunci cand am nevoie si sunt sub presiunea timpului, altfel decat pe internet. Si sunt convins ca nu sunt(em) singurii 🙂

   1. Probabil nu are reclama de la google Forbes pentru ca folositi program 😉 cel putin la mine apar destule, dar ma bucur ca am acces la aceasta publicatie gratuit fara sa ma rog de varul plecat in SUA sa mi-l trimita prin posta sau sa platesc abonament 🙂

  1. Servus. Merci de sugestie, desi vei vedea ca este doar implicita 🙂 Portalul CA Timisoara este mai nou, desi acolo multa vreme a functionat site-ul Tribunalului Arad, foarte bun. Este de fapt aplicatia creata de CA Cluj, pe care au implementat-o si ei in urma unei colaborari. Ideal ar fi s-o implementeze toate curtile de apel. Nu permite insa accesul la jurisprudenta. Face ceva extraordinar si anume permite accesul la dosarul electronic respectiv la fisa dosarului. Este un model pe care (nu mai am timp de modestie) l-am introdus la Tribunalul Vrancea in 2008 (site-ul inca e activ aici http://www.tribunalulvrancea.ro) , pe vremea cand sistemul judiciar era in epoca de piatra! Practic acest lucru inseamna accesul direct la informatiile stocate in ECRIS, din care celebrul portaljust.ro al Ministerului Justitiei exploateaza doar o mica parte.
   Si acum pentru ce au fost multumirile de la inceput. Comentariul imi sugereaza ca ar fi interesanta o trecere in revista a tuturor platformelor similare, a site-urilor instantelor si a modalitatii de comunicare elctronica a documentelor (cum e, iarasi, la CA Cluj). Ce spuneti?

 2. Eu nu sint „din domeniu”, intimplator am avut contact cu asa ceva. Eu ma asteptam sa fie ceva integrat pe tara. Nu stiu daca de pe site-ul CA Timisoara ai acces la orice dosar din Romania.
  Normal ar fi sa fie ceva centralizat, unde sa poti vedea orice dosar.
  Mie mi s-a parut ciudat ca s-a facut un site la Cluj (si dupa aceea o copie la Timisoara).

 3. Felicitari pt. tot ceeace faceti domnule Adrian Toni Neacsu, sincere aprecieri si multumiri pt. aceste informatii deosebit de utile 🙂

 4. Bună seara. Am și eu o problemă. Nu știu cum să accesez un rezultat pentru o sentință legat de un proces pentru o taxă de înmatriculare. Mentionez că nu am nici un document. Procesul este pe numele meu. Vă mulțumesc

 5. FELICITARI PENTRU INFORMARE.
  Dintr-o întâmplare fericita am găsit materialele Dvs. puse la dispoziția publicului larg. Ele oferă un excelent ajutor celor in litigii. Am înțeles ca litigatorul, ajutat de avocatul său, vinde marfa lui, ambalata clar, frumos, o solicitare de judecata, unui judecător prin care cere un preț LEGE, (nu opinii personale) DREPTATE (asta-i chemarea lui sa faca), ADEVAR. Omul oferă speța, judecătorul o judecă potrivit LEGII și ADEVARUL triumfă. Judecătorul e profesionist, cunoaște… marfa, obiectul. Problema e de…preț.E stabilit corect, e adevărat tot ce scrie? e util? ajuta judecătorul să găsească ușor cadrul legal implicat? E verificabilă speța, e reală? Daca DA, o cumpăra, dacă NU, îi va da de lucru în plus… ca sa respingă marfa oferita spre judecată.
  Extrem de utile instrucțiuni. Pierdem uneori din lipsa de educație juridica minima.
  Voi răspândi celor apropiați materialele Dvs.
  Sincere mulțumiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.