Nu Te Adresa Niciodată Unui Judecător Ideal: Nu Există. (TIPS #1)

tips

Avocatul nu trebuie să se adreseze niciodată unui judecător abstract.

Abstractizarea judecătorului este una dintre cele mai întâlnite erori de relaționare în general cu instanța. Dacă te prezinți în fața judecătorului având reprezentarea unui model ideal, atunci și așteptările tale vor privi reacții desigur ideale ale judecătorului ideal. E destul de mare probabilitatea să suferi rapid un șoc, în momentul în care orizontul de așteptare va fi contrazis de un comportament al unui judecător non-ideal. Este mult mai practic să ai permanent reprezentarea că judecătorii sunt persoane concrete, individualități diferite între ele, entități psiho-somatice unice și că instanțele înfățișează o mare diversitate.

La Institutul Național al Magistraturii (INM) auditorii de justiție nu dobândesc calitățile unui judecător standard. Cei de acolo nu dețin secretele niciunui șablon și nu fabrică judecători gemelari. Școala nu te învață să devii judecător, îți oferă doar tehnici și abilități necesare pentru a derula activitatea de judecător. După ce a început activitatea ca stagiar, nu există judecător care să nu evolueze permanent și asupra căruia experiența practică să nu producă modificări importante asupra gândirii și comportamentului juridic. Judecătorul este în permanentă mișcare.

Deci, nu există prototipul de judecător român, ci o mulțime de judecători, extrem de concreți și diferiți între ei. În consecință, nu există nici judecătorul ideal. Există judecători buni, foarte buni, excelenți, excepționali, oricum vrem să le spunem, dar nu există un judecător ideal. Nu-l căuta și nu i te adresa.

One thought on “Nu Te Adresa Niciodată Unui Judecător Ideal: Nu Există. (TIPS #1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.