Nu te aștepta ca judecătorul să lucreze pentru tine

În primul capitol al lucrării ”Convinge judecătorul – Tehnica și arta convingerii instanței”, Adrian Toni Neacșu descrie o realitate: judecătorul nu are timp.

Participarea la o ședință cu un număr de dosare mediu presupune în primul rând studierea dosarelor. În mod normal analiza temeinică a unei ședințe nu poate dura mai puțin de două zile lucrătoare, la un număr mediu de, să zicem, 50 de dosare. Asta ar însemna un spor de peste 3 dosare pe oră, în condițiile perfect improbabile ale unei activități neîntrerupte de 16 ore. Cunoașteți desigur existența unor ședințe și de peste 100 de dosare și aici mă abțin să fac calcule, pentru că nu mi-am propus să promovez ideea superficialității sistemice a justiției. Ulterior dezbaterilor din sala de judecată, completul se retrage pentru a delibera și a redacta soluțiile. Aici e primul moment în care eventualul studiu incomplet sau superficial al dosarului creează dificultăți.

În cadrul atelierelor publice susținute de autor pe tema comunicării judiciare, se discută despre importanța faptului de a nu irosi timpul judecătorului, de exemplu citând în exces articolele din lege. Volumul de lucru judiciar ridicat, pune litigatorul într-o situație delicată: gestionarea informației oferită judecătorului.

În realitate, judecătorul e posibil să lectureze doar porțiuni din cererea depusă, cu motive întemeiate:

Participarea la o ședință cu un număr de dosare mediu presupune în primul rând studierea dosarelor. În mod normal analiza temeinică a unei ședințe nu poate dura mai puțin de două zile lucrătoare, la un număr mediu de, să zicem, 50 de dosare. Asta ar însemna un spor de peste 3 dosare pe oră, în condițiile perfect improbabile ale unei activități neîntrerupte de 16 ore. Cunoașteți desigur existența unor ședințe și de peste 100 de dosare și aici mă abțin să fac calcule, pentru că nu mi-am propus să promovez ideea superficialității sistemice a justiției.

Uneori, judecătorul  chiar ar putea insista cu reflexia juridică asupra unor chestiuni care nu a fost prezentate destul de bine de o parte (în acest caz, să-ți fie rușine dacă nu ai fost coerent).

Dar nu te baza pe asta. Practic, niciun judecător nu are resurse pentru a irosi prea mult timp pentru o anumită cerere sau problemă. Poți doar să speri că îți va citi prezentarea – nu vei reuși nici acest lucru dacă nu ai realizat-o destul de compactă și interesantă. Dacă vrei să observe ceva anume în cerere, spune ce anume, citează doar dacă este destul de important.

Pleacă de la presupunerea rezonabilă că judecătorul nu va face nici un efort suplimentar pentru a urmări cererea ta și pentru a-i înțelege conținutul întocmai. Nu există nici un motiv pentru care să-și asume deslușirea unor cereri alambicate și urmărirea unor argumente obscure. Va prefera cel mai probabil să depună un minim efort și să rămână într-o zonă de confort. Dă-i un singur motiv să nu termine lectura cererii și o va face. Presupune că nu va citi nimic din ceea ce pare greu abordabil, decât doar dacă știe dinainte exact ce va găsi acolo acolo și de ce este decisiv pentru dosar.


Dacă sunteți interesat de mai mult, CastigaProcese.ro vă poate invita acum să participați la primul atelier public despre tehnicile de convingere a instanței:Convinge Judecătorul….în 10 pași practici by Adrian Toni Neacșu. Atelierul, cu un număr limitat de locuri, va avea loc vineri, 30 ianuarie 2015.

FB_cover

În premieră pentru România, Adrian Toni Neacșu abordează în mod practic elemente de legal writing și vă propune să aflați cum doar în  10 pași simpli fiecare avocat își poate controla calitatea comunicării judiciare în instanță. Autorul vă propune mai mult decât o serie de sfaturi: o adevărată metodă de comunicare judiciară. Este o metodă practică, orientată spre eficiență și succes individual.

One thought on “Nu te aștepta ca judecătorul să lucreze pentru tine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *