Judecătorul:  “Niciodată nu-mi trimite o cerere  decât după ce cineva mai puțin slab decât tine a citit-o mai întâi”

Pare a fi un sfat bun.  Aici sunt câteva  perle de înțelepciune din partea  judecătorului federal Richard Kopf*:

  1. Ar fi frumos dacă mi-ai da o descriere a situației de fapt concisă și exactă, susținută de probe și cu referire strictă la elementele cauzei…
  2. Întotdeauna mi-a plăcut stilul de scriere utilizat în cărțile “Dick și Jane”. Pe lângă faptul că este excitant de imprecis, chiar și eu pot înțelege această proza fără a citi o propoziție de două ori. Aș vrea să fie la fel cât mai mult din ceea ce-mi trimiți în scris.
  3. Cea mai bună cerere scrisă infirmă categoric aforismul că “legal writing-ul este pentru scris ceea ce este muzica militară pentru muzică”.
  4. Dacă îmi trimiți ceva succint știind ca vei pierde, dar speri ca astfel să să mă “educi”, atunci ești, în cuvintele celui mai mare gânditori juriști, Gene Wilder, un “prost, ignorant și ușuratic”.
  5. Te rog, nu-ți “pălmui” avocatul oponent. Acest lucru mă face doar să-mi doresc să-ți fac la fel și ție, dar într-un mod mult mai lent.

Acest material reprezintă o adaptare liberă a unui articol publicat pe http://lawyerist.com 

CastigaProcese.ro publică în exclusivitate în România articole despre legal writing, despre abilitățile avocaților de instanță, despre stilul judiciar, despre forma și structura actelor judiciare, despre tehnica și arta comunicării judiciare.  CastigaProcese.ro este furnizor de know-how, tehnici și abilități de legal writing și soluții integrate de consultanță și asistență pentru litigatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *