Judecătorul tânăr şi neliniştit

Motto: Şi este important nu numai cine eşti, pentru cine vorbeşti, ci şi în faţa cui vorbeşti , Quintilian.

Banner-evenimente-Convinge-judecatorulAtunci când încerci să te familiarizezi cu judecătorul, primul lucru pe care trebuie să-l afli este cărei generații îi aparține.

Este o persoană tânără, la început de drum în carieră, sau dimpotrivă este mai degrabă în vârstă? Diferența majoră între judecătorii foarte tineri și cei maturi stă, din observațiile mele, în modul cum se raportează la ședința de judecată.

Cei la început de drum sunt apelați de colegii lor mai în vârstă, oarecum părintește dar și ușor peiorativ, drept inemiști. Inemistul este un judecător tânăr, extrem de bine pregătit teoretic, extrem de sigur pe capacitățile sale, până la aroganță, dar complet lipsit de experiență și simț practic. Ei mai sunt cunoscuți drept proceduriști sau, mai direct, fixiști.

Înainte de a fi judecător este un polițist al procedurii. Procedura este făcută pentru a controla avocații și părțile, în lipsa acesteia lucrurile putând scăpa de sub control.

Bineînțeles că, la o analiză mai atentă, observăm că acest refugiu în formă și procedură este de fapt un refugiu al judecătorului la început de drum aruncat direct în ședința de judecată. Este un debușeu pentru teama inerentă oricărui început profesional.

Radu Chiriță ne-a oferit o descriere de neuitat a proaspătului absolvent de INM, crudă dar onestă. „Am cunoscut de-a lungul vremii o grămadă de studenți care au ales acest drum. Aproape toți au ieșit din INM alți oameni, dar nu în sensul bun. Grosul lor se comporta de parcă cineva le-a făcut o zdravănă spălare pe creier, transformându-se din oameni normali în niște ființe superioare, paranoice și înțepate, speriate parcă de viață. Ceva se întâmplă acolo, după părerea mea, iar ceea ce se petrece nu e bine. Personal, vreau să am judecători şi procurori normali la cap, care să realizeze că ceea ce fac la serviciu este o slujbă cu bune și rele, iar nu o misiune divină. Sunt convins că e foarte greu ca un mucos de 24-25 ani care termină INM-ul să nu ajungă să se creadă Dumnezeu când își pune fundul în scaunul de judecător și toată lumea se roagă, într-o formă sau alta, de el. Sunt la fel de convins că e greu la 25 de ani să fii sigur pe tine și să poți gândi natural și normal atunci când iei o decizie. Cam același lucru se petrece și cu cadrele didactice universitare, la început de carieră. Când ai 25 de ani și câteva sute de studenți fac flotări dacă le ceri tu, ai tendința naturală să te urci pe un piedestal imaginar și să o iei razna”(Radu Chiriță, „Despre INM”, 12 septembrie 2011, juridice.ro).

One thought on “Judecătorul tânăr şi neliniştit

  1. Pingback: Judecătorii tineri și neliniștiți. | Adrian Toni NEACŞU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *