De ce avem nevoie intotdeauna de o „teza” in scrierea legala

 Candva, Fred Rodell de la Yale, unul dintre sustinatorii scolii Realismului Legal american spunea: ” Sint doua lucruri gresite in aproape orice material legal. Unul este stilul. Celalalt e continutul.” (Rodell, ‘Goodbye to Law Reviews,’ 23 VA. L. REV. 38 (1936)-versiunea revizuita, aici)

Ca  editor, pot spune ca, pe linga problemele descrise de Rodell, una dintre cele mai frecvente probleme pe care am detectat-o in articolele de drept romanesti, si in general in orice tip de  scriitura legala este absenta vreunei teze (corolarul acestei absente a tezei este „prezenta” unui  „abstract” care nu este de fapt „abstract”).

Prea adesea, din pacate, autorul pare ca nu doreste sa faca nici un efort, actionand dupa principiul „usor pentru mine, greu pentru cititor„.

Personal, cred ca aceasta problema se datoreaza in mare parte ne-abordarii sistematice a principiilor scriituri academice (a carei specie proxima este scriitura academica legala) in universitatile romanesti.

Practic la noi nu exista vreun suport ori sprijin oarecare  pentru invatarea acestor principii, atat de catre studentii cursurilor oferite pentru licenta, cat si de cei de la ciclurile avansate,  iar studentul  este lasat sa se descurce „cum poate,” cel mai adesea in baza „principiilor” care eventual i-au fost predate in liceu sau in scoala generala, si eventual a unor modele proaste pe care le-a deprins atunci sau in universitate.

Cum insa si ciclurile „scolare” pre-universitare sint in mare suferinta, cel mai adesea absolventul nu a avut sansa sa studieze in vreun fel sistematic sau sa deprinda principiile scrierii academice.

Pe de alta parte, „suferinta” aceasta a autorului roman nu este singulara, ea fiind relativ raspindita si in sisteme de invatamant universitar care aloca o mai mare atentie scrierii academice si pregatirii studentului si viitorului profesionist din acest punct de vedere.

In sistemul britanic, de exemplu, am avut interminabile discutii cu colegii mei despre „tezele” noastre, si, pentru ca practic studentii in sistemul doctoral au acolo  o extraordinara libertate in a-si alege subiectele si in modul in care trateaza aceste subiecte, cel putin in scolile „bune”, dar uneori folosesc aceasta „libertate” pentru a nu se urma cursurile de „academic writing” oferite de „graduate school(s)”, am intalnit frecvent studenti in anii finali care inca nu stiau exact nici care este teza lor, nici  ce este o „teza.”

La un moment dat, am putut pune  intrebarea „ce este o teza” unui profesor emerit  american de filozofie, Paul Robert Wolff (acum pensionar) care, printre multe altele, este si un extraordinar pedagog si un filozof de elita.

Raspunsul lui, desi se referea la o teza de filozofie, este pe atat de ‘spumos‘ pe cat este de adevarat pentru orice disciplina, inclusiv cea a dreptului, (il gasiti integral aici) si merita redat macar partial, pentru folosul acelora care doresc sa stie ce este aceea o „teza„.

Transcriu deci mai jos, in traducere, citeva pasaje seminificative din acel raspuns, pentru a deschide discutia despre ce este aceea o „teza” (voi reveni la aceasta discutie)…

Ai fost admis la facultate , ai terminat toate cerințele (preliminare) pentru doctorat , acum ești ceea ce americanii numesc ABD [ „unul care le-a facut pe  toate, cu exceptia disertației ” ] , și a venit timpul pentru a scrie disertația . Ce faci ? Cum o faci ? Vei reuși vreodată să -o termini ?…

Mai întâi de toate , Ce este o lucrare de doctorat ? În teorie , o lucrare de doctorat este o capodopera , adică „un lucru” făcut de către un ucenic într-o  Breaslă, care este prezentat unui comitet de Maestri ai Breslei respective ca o dovadă că ucenicul este gata pentru a fi inclus în compania lor . Este o oala de argint fin, dacă sunteți un ucenic in Breasla Argintarilor, , sau o pereche de papuci eleganti de damă , dacă sunteți un ucenic in Breasla Cizmarilor. Academia(dar noi am spune ca la fel sint si profesiile juridice) este ultima Breaslă de tip medieval , deci o lucrare de doctorat este o bucată de scriitura a unui scolar, judecată a fi destul de bună de către o comisie de cadre universitare pentru ca acestia sa vă recunoască a fi demn de a fi primit in compania lor . Sau ma rog, asta este  povestea pe care ne-0 spunem unul altuia în nopțile reci . Adevărul este oarecum mai puțin exaltat .

În Microbiologie sau antropologie sau istorie , o lucrare de doctorat este un raport de cercetare , in alte cuvinte,  un raport , în formă stilizată , despre cercetare care candidatul a efectuat-o  sub îndrumarea unui director . În filosofie (si in drept-nota trad.) , o disertație este susținerea unei teze . [ Acesta este motivul pentru o disertație este menționată familiar ca o teză . ]

Ce este o teză ? Este o afirmatie sau o negatie , exprimată într-o propoziție declarativă . Iată câteva exemple de teze :

Contrar opiniei populare , David Hume și Immanuel Kant au opinii aproape identice cu privire la rolul minții în cunoaștere empirică . [ Aceasta este teza a tezei mele de doctorat ]

Dumnezeu este mort.

Dumnezeu nu este mort ; el doar a fost in vacanta.

În toate situațiile , eu sunt obligat moral să aleagă actul care va produce cea mai mare fericire pentru cel mai mare număr de persoane .

Iată câteva exemple de lucruri care nu sunt teze :

Kant și Hume despre rolul minții în cunoaștere empirică…

Opinia lui Nietzsche despre religie…

Utilitarismul….

Fiecare dintre exemeplele de mai sus este un „subiect” (topic) , nu o teză . Nu se poate scrie o disertație apărand „un subiect.”

Pentru a scrie o disertație (sau un articol-nota trad.) , trebuie să fii pregătit să aperi o teză . Dacă nu poti afirma teza ta într-o singură propoziție declarativă , inseamnă  ca esti pregătit sa scrii disertația (sau articolul) . Nu face greșeala de a crede că, dacă începi sa  scrii ,” teza” ta va deveni eventual clară în cele din urmă, pentru că acesta este drumul cel mai direct către dezastru . Ar trebui să fii în măsură, sa începi disertația cu propozitie , ” În această lucrare , voi apăra teza că x…este y…. ” Ar trebui să fii in masură sa iti inchei  disertația   cu această propozitie : ” Astfel, am aratat ca x…este y….. „

 

 Dacă aveți alte păreri asupra acestui subiect vă așteptăm comentariile. Dacă vă interesează subiectul legal writing / scrierea juridică vă așteptăm comentariile. castigaprocese.ro se află în alcătuirea unei echipe editoriale formată din persoane pasionate de tehnicile, metodele, abilitățile și metodologiile de realizare a documentelor de natură juridică, respectiv de  tehnica și arta persuasiunii instanței. Dacă vă recunoașteți în această descriere vă rugăm să ne contactați.  

 

One thought on “De ce avem nevoie intotdeauna de o „teza” in scrierea legala

  1. Pingback: Ce este Dreptul practic? | Arta și tehnica convingerii instanței

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *