Cum să abordezi un judecător ostil

 

Convinge-judecatorul-3DExistă și judecători ostili

I-am văzut cu toții în acțiune, sunt judecători agresivi, conduc ședința în forță, sunt subiectivi, abuzivi și arbitrari. Resping cererile cu satisfacție evidentă pe față, intervin peste susținerile tale, te reped. Au grijă să-ți transmită un mesaj clar că nu te plac. Te umilesc, punându-te la punct și tăindu-ți dreptul la replică. E greu să nu-i observi și fac parte din coșmarul oricărui avocat.

Încearcă să înțelegi de ce

Cum s-a ajuns aici? Este pur și simplu un judecător acru, sau are o problemă cu tine? Se poartă la fel și cu ceilalți, sau doar cu tine? Sunt întrebări cărora trebuie să le găsești rapid răspunsuri. Judecătorii sunt oameni și tocmai de aceea au și ei preferințe și persoane pe care le detestă, cu sau fără motiv. Este vorba pur și simplu despre compatibilitate și despre intoleranță naturală. Poți găsi judecători morocănoși, plictisiți, dezabuzați, ursuzi, așa cum cu siguranță poți găsi avocați în aceleași coordonate tipologice.

Ceea ce trebuie să știi întotdeauna este dacă tu ai determinat, conștient sau nu, aceste reacții.

Dacă atitudinea judecătorului este direcționată către tine, sau dimpotrivă este una generală.

Dacă toate datele îți spun că numai cu tine se poartă așa, atunci trebuie să faci o anamneză pentru a săpa cât mai adânc și a localiza conflictul declanșator. Acesta poate fi ceva neevident, ceva asupra căruia la acel moment nu ai zăbovit. Poate să țină de modul în care ai răspuns public, de modul în care, de exemplu, ai criticat o hotărâre a lui într-o cerere de apel sau recurs, de vreo întârziere la ședință sau de orice alte elemente aparent mărunte.

Nu te contrazice cu el

În niciun caz confruntarea nu este soluția pentru depășirea conflictului. Pozițiile judecătorului și avocatului sunt disproporționate și nu există posibilitatea ajungerii la o masă a dialogului. Nu poți răspunde judecătorului cu aceeași monedă. Dacă el este impulsiv, tu păstrează-ți calmul. Dacă el este abuziv, răspunde politicos și amabil. Dacă îți respinge fără motiv cererile, nu-ți arăta iritarea. Nu ai cum câștiga într-un duel verbal, așa că eschivează-te.

Fii permanent pregătit

Dacă judecătorul a pus ochii pe tine, are nenumărate posibilități de a te pune în dificultate. Tocmai de aceea trebuie să fii permanent pregătit, indiferent în ce stadiu al dosarului ești. În camera de consiliu sau în ședință publică, judecătorul are la dispoziție zeci de ocazii de a te pune în inferioritate și a-ți demonstra ostilitatea lui. Dacă ai ghinionul să ai în față un judecător dușmănos, e bine să ai simțurile bine antrenate astfel încât să parezi rapid loviturile ce-ți sunt adresate. Viteza de reacție este importantă pentru a putea păstra un cât de cât control asupra mersului dosarului. În general, un judecător ostil se limitează la a-ți face șicane procedurale, rareori acest lucru merge atât de departe încât să afecteze soluția pe care o va da. E bine să știi asta atunci când se pune problema să-ți gestionezi reacțiile la atitudinile nemeritate ale unui judecător răuvoitor.

Acest fragment face partea din cartea CONVINGE JUDECĂTORUL – tehnica și arta convingerii instanței, Capitolul 4 Ce nu-i place judecătorului, unde găsiți și continuarea. Lucrarea se găsește în exclusivitate și într-o ediție specială, limitată, în magazinul wolterskluwer.ro

 

2 thoughts on “Cum să abordezi un judecător ostil

  1. Eu, dupa 17 ani de avocatura am ajuns sa spun ca Solomon:Au si avocatii, au si judecatorii dreptate….problema relationarii in instanta este o problema de educație si de profesionalism… in orice caz m-ar interesa cartea, puteti sa- mi spuneti unde o pot gasi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *