Concluziile orale. Adaptează-te momentului și judecătorului

Judecătorul nu este un robot. Este un om cu limită de rezistență, ca oricare altul.

De aceea, este foarte important să știi și să respecți în fiecare moment modul în care se prezintă din punct de vedere fizic și psihic. Trebuie să fii atent la tot ce-i poate influența capacitatea de atenție și înțelegere a prezentării tale. Nu evoluezi pentru un public larg și impersonal, ci doar pentru a convinge judecătorul sau judecătorii din fața ta. Trebuie să fii pregătit să te adaptezi situației din fața ta.

Indiferent cum ți-ai programat intervenția de acasă, dacă ședința s-a prelungit excesiv, iar judecătorul începe să dea semne evidente de oboseală și de pierdere a concentrării, ar trebui să-ți reevaluezi rapid planul.

Dacă avocații dinaintea ta au forțat limitele răbdării completului, exagerând întinderea concluziilor, luându-se mărunt la harță cu acesta și provocând reacții procesuale violente, nu vei putea risca continuând aceeași atitudine. Cel mai probabil, vei gândi că e bine să scoți în evidență în favoarea ta diferența de abordare, vei scurta concluziile și vei renunța la detalii.

Dacă judecătorul se află la sfârșitul unei ședințe de judecată foarte lungi, va aprecia concizia ta și vei puncta la capitolul simpatie. Nu câștigi nimic dacă „domini” un judecător obosit în sala de judecată. Deciziile importante nu se iau pe loc. În sală, judecătorul este doar un burete care trebuie să absoarbă informația discutată, urmând s-o proceseze sistematic ulterior. Un judecător extenuat va avea capacitatea de absorbție mai mică, însă va ține minte cu siguranță impresia pe care avocații i-au făcut-o în ședință. Lasă-i o bună impresie, ajutându-l să depășească mai repede un moment dificil în care l-au adus alții înaintea ta.

Fii practic și folosește nuanțele momentul pentru a-ți crește șansele de a convinge judecătorul.   Pliază-te pe context, fii adaptabil și atent la detalii. Aceasta înseamnă, simplu, să nu fii nici tu un robot care se exteriorizează în sala de judecată egal și mecanic indiferent de context.

CastigaProcese.ro publică în exclusivitate în România articole despre legal writing, despre abilitățile avocaților de instanță, despre stilul judiciar, despre forma și structura actelor judiciare, despre tehnica și arta comunicării judiciare.  CastigaProcese.ro este furnizor de know-how, tehnici și abilități de legal writing și soluții integrate de consultanță și asistență pentru litigatori.

One thought on “Concluziile orale. Adaptează-te momentului și judecătorului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *