Tehnicile Scrierii Juridice: Testul Propoziției

Discutăm astăzi despre o tehnică foarte simplă, dar și eficientă, de autoverificare a capacității cererilor noastre de a fi persuasive. Se numește testul propoziției sau al frazei.

Din perspectiva judecătorilor, cea mai importantă parte a cererilor o reprezintă problemele de drept ridicate.

Concursul instanței este necesar pentru aplicarea legii în concret unor situații de fapt astfel cum rezultă din administrarea probatoriilor. Aplicarea legii înseamnă aplicarea unui raționament juridic pentru rezolvarea problemelor de drept puse de fiecare caz în parte. Odată identificată problema de drept, ea trebuie bine înțeleasă, apoi eficient transmisă către judecător.

Plecăm de la premisa că o problemă juridică dacă nu este exprimată concis și clar, atunci cel mai probabil ea nu este nici înțeleasă cu adevărat de cel care o ridică.

Un mod simplu de verificare ar fi să încercați să limitați descrierea fiecărei probleme de drept la maximum 75 de cuvinte, o limită recomandată de marea școală anglo-saxonă a „legal writing”-ului. Laconismul crează și precizie. 75 de cuvinte înseamnă cel mult 6 rânduri pe foaia printată, un spațiu suficient pentru a transmite sintetic judecătorului esența problemei juridice ce se cere a fi lămurită.

Dacă în descrierea problemei de drept veți întâmpina dificultăți în a o condensa în cele aproximativ 75 de cuvinte, atunci cel mai probabil nu v-ați înțeles încă suficient problema pe care o aveți și cel mai bine ar fi să continuați efortul de lămurire a ei logico-juridică.

Verificați mai întâi dacă nu cumva problema de drept poate fi împărțită în chestiuni subsecvente. Dacă da, scoateți în evidență doar problema juridică principală și lăsați pentru a fi indicate ulterior aspectele secundare. În descriere renunțați la cuvintele de prisos, la enumerări sau la sintagmele lungi. Trebuie s-o transmiteți în limbajul juridic cel mai simplu care vă este la îndemână. Judecătorul însuși trebuie s-o înțeleagă dintr-o privire, pentru că nu vom avea certitudinea că în fața unei exprimări stufoase și neclare va reflecta ulterior asupra ei.

Testul propoziției ne ajută să ne educăm claritatea și concizia cererilor, astfel încât să le facem pe măsura așteptărilor instanței de la noi.

Ebook gratuit Convinge judecătorul în 65 de citate.

Scopul fundamental al oricărui litigator este să câștige procesul în care este implicat. Nu poate face acest lucru decât dacă convinge judecătorul să-i dea dreptate. Întreg succesul profesional și material al avocatului depinde de măsura în care stăpânește eficient mecanismele de comunicare și interacțiune cu instanța.

Aveți alăturat 65 de reflecții despre tehnica și arta convingerii judecătorului, despre scrierea juridică eficientă și despre persuasiune în comunicarea judiciară. 

Felicitări! Urmărește instrucțiunile primite pe mail pentru a descărca ebook-ul.

One thought on “Tehnicile Scrierii Juridice: Testul Propoziției

  1. Foarte bine punctate, criteriile de structurare ale unei cereri de chemare in judecata sau ale concluziilor scrise .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.