Samurai Lawyer

De mult timp am o promisiune neonorata fata de Adrian Toni Neacsu in sensul ca i-am ramas dator  cu un articol pe tematica comunicarii judiciare si a pregatirii avocatilor.

Si daca tot s-a inceput cu citarea din clasicii chinezi, am decis sa arat ca si eu citesc carti clasice si astfel am decis sa ma aventurez mai la Est de tara lui Sun Tzu. Adica in Japonia medievala iar autorul ce il voi avea ca sursa de inspiratie este Shinmen no Kami Fujiwara no Genshi.

Ce am putea invata noi – avocatii – din cartea sa? Extrem de multe daca nu uitam ca un proces civil/penal – dincolo de forma sa non-violenta si intelectuala – poate fi considerat o lupta intre 2 samurai

Ce ne spune noua Shinmen no Kami Fujiwara no Genshi?

Dezvolta-ti tehnica. Samuraiul invata – inainte de toate – tactica folosita in lupte astfel incit sa poata supravietui. Primul pas spre a deveni un bun litigator este sa iti dezvolti propria tehnica. Dezvolta-ti tehnica prin analiza pledoariilor si gestionarii dosarelor de catre avocatii cu experienta la care adaugati propria voastra experienta. Un samurai stie ca tehnica trebuie sa apartina subconstientului astfel incit sa devina instinctiva. Ca sa citez – traducerea ar duce la pierderea esentei – “The ability reveals its true identity to a warrior only when the ‘spirit of the thing itself ‘ feels comfortable as a vehicle for its own expression.”

Uita tehnica invatata. Sunt convins ca v-am bulversat cu aceasta introducere. Desi suna contradictoriu cu alineatul precedent va garantez ca sunt perfect treaz. Intr-o lupta samuraiul uita tehnica invatata si actioneaza din subconstient. Dezvoltarea tehnicii este esentiala pentru a intelege scopul acesteia. Odata ce o tehnica a fost inteleasa, samuraiul inceteaza a o folosi in mod constient deoarece intr-o lupta a folosi tehnica in mod constient inseamna a fi limitat. La fel este si in cazul avocatilor – crede, pregateste-te si gestioneaza procesul intr-un mod natural pe masura ce se desfasoara.

 

Constiinta de avocat. Un avocat litigator trebuie sa se cunoasca pe sine insusi. Apoi, ca sa cunoasca calitatile unui bun avocat de bara trebuie sa analizeze alte profesii. Sau ca sa fiu mai clar citez din autor ”Ca sa inveti sabia trebuie sa studiezi chitara”

Nu este nici o rusine sa pierzi. Autorul ne spune ca moartea nu este o rusine pentru un samurai. La fel si pentru avocati, nu este nici o rusine sa pierzi un proces. Multi avocati au pierdut procese fie pe drept cuvint fie datorita unei erori de interpretare a probelor / legii de catre judecatori. Singura rusine este sa pierzi un proces datorita nepregatirii avocatului atit sub aspect teoretic cit si din punct de vedere al unei slabe cunoasteri si analize a dosarului. Nu conteaza daca pierzi un proces atit timp cit ai pregatit dosarul cu maxim de diligenta si ai depus toate eforturile in apararea intereselor clientului tau.

Nu te opri din invatat. Autorul ne spune ca si un samurai ce este expert in arta martiala ce o practica poate fi invins. A stapini o materie la perfectie este o iluzie ce poate duce la infringere; niciodata nu te opri din a cauta noi aspecte ale materiei, puncte de vedere ale diferitilor autori din doctrina, experienta altor avocati precum si schimbul de idei. Cind vei considera ca stii totul este momentul sa te retragi.

 

Ca un vechi practicant de arte martiale – inclusiv a scolii de sabie a carui soke a fost Shinmen no Kami Fujiwara no Genshi. –  va pot spune ca asemanarea dintre un samurai si un avocat litigator este extrem de mare. Avem suprinzator de multe lucruri in comun cu acesti vechi razboinici desi nu ne dam seama.

PS: am uita sa va spun ce era mai important. Shinmen no Kami Fujiwara no Genshi este numele real al celui ce noi il cunoastem drept MIYAMOTO MUSASHI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *