Pentru avocatul la început de drum: Cel mai bun sfat este să îi ignori pe ceilalți

Există un mit care merită a fi discutat: avocații tineri ar trebui să asculte fiecare sfat pe care îl primesc și să acționeze conform acestuia.

Să cauți sfaturi de la alți avocați este o idee bună. Dar să urmărești orbește un astfel de sfat este o idee groaznică. Câteodată, cel mai bun sfat este să-i ignori pe ceilalți și să faci ceea ce crezi tu că trebuie făcut.

Ai permanent în vedere sursa sfatului.

adviceSunt foarte mulți avocați buni. Sunt și multi avocați groaznici. Sunt avocați care obțin rezultate bune pentru că luptă murdar și sunt nesimțiți. Unii avocați au o minte genială în domeniul juridic, dar duc lipsă de calități omenești. Unii avocați sunt străluciți oratori dar nu au nici o idee cum se scrie o cerere buna. Cu alte cuvinte: uită-te la sursă când te gândești daca să urmezi sau nu sfatul altcuiva.

Dar în zilele noastre, poți primi sfaturi nu numai direct de la diferite persoane, ci și de pe internet. Cum e aici, pe CastigaProcese.ro. Sunt articole, comentarii, discuții interesante. Dar împreună cu ce e bun vine și răul. Sunt articole cu care nu sunt de acord 110%. Sunt comentarii care mă fac să țip la cineva. Și, ca să fiu sincer: nu mă exclud din acel grup. Sunt articole din urmă la care mă uit și pe care aș vrea să le șterg.

Dacă ești un avocat tânăr care se uită după un mentor sau un sfat fii sigur că  acesta provine dintr-o sursă apreciată. De exemplu, adresând o întrebare despre procedura penală unui avocat specializat pe civil este posibil sa nu ai perspective strălucite de răspuns; la fel dacă ceri o părere despre buna administrare a relației cu clienții cuiva care se poartă în mod regulat urât cu ei.

Doar pentru că nu ai răspunsul la ceva, nu te gândi că orice avocat cu experiență are un răspuns mai bun sau o soluție mai bună. Și, mai ales, nu presupune că dacă ai citit odată ceva pe internet atunci e o idee grozavă (sau chiar numai bună).

Asigură-te că sfatul primit se potrivește cazului tău și felului în care tu însuți îl pui în practică.

Indiferent cât de grozav e un avocat – tu îți cunoști cazul și faptele  mai bine decât oricine altcineva (cel puțin sper ca le cunoști).

În ciuda celor mai bune eforturi ale tale de a relata fiecare detaliu important despre clientul tău, avocatul oponent și situația ta juridică cel mai probabil ți-a scăpat ceva. Sau nu le-ai spus acel detaliu pentru că nu ai crezut că este important. Sincer, dacă este o situație complexă atunci beneficiarul cererii tale pentru ajutor a pierdut ceva. Sau poate nu este interesat în a te ajuta astăzi.

Cu alte cuvinte: chiar cel mai bun mentor poate să îți ofere  un pătrat pentru o gaură rotundă în mod neintenționat. Dacă ceri ajutor atunci ești pierdut. Dacă te afli în această situație, nu poți învinui cealaltă persoană că te-a îndrumat în direcția greșită (deși avocații buni ar trebui sa adreseze întrebările potrivite pentru a primi răspunsurile potrivite).

Odată ce ai găsit sfatul ce se potrivește cauzei asigură-te că se potrivește și felului tău de a practica. Sunt mai multe căi de a rezolva lucrurile, chiar și în procesele de judecată. Dacă ești de părere că ceva este greșit iar mentorul tău îți spune dimpotrivă să te folosești de acel lucru atunci ar trebui să te gândești serios înainte de a o face. Dacă cel care îți dă sfatul îți spune să stai la locul tău dar tu ești de părere că trebuie să acționezi – cel mai probabil vrei să acționezi. Asta nu înseamnă că sfatul a fost greșit, înseamnă că fie nu se potrivește felului tău de a practica fie cauzei tale.

Fii mai încrezător în tine însuți nu ești un idiot.

Dezvăluire completă: dacă ești idiot vei lua decizii proaste. Nu contează câtă pregătire sau mentorat ai, în mod continuu vei lua decizii proaste. În folosul acestui articol, să advice2presupunem totuși că nu faci parte din această categorie.

Fiind un avocat tânăr vei fi indecis. Vei lua decizii proaste. Presupunând că ai capul pe umeri, oricum, ce e bun ar trebui să cântărească mai mult decât ce e prost. Uitându-te în urmă la dosarele tale și la drumul parcurs vei afla repede că dreptul și mai ales calea instanței sunt  departe de a fi științe exacte. Dar ar trebui să existe un numitor comun: tu însuți. Indiferent dacă ai urmărit sfatul altora sau ți-ai urmat mereu doar propriul impuls tot ție ți-a aparținut decizia dificilă de a acționa. Dacă încă practici avocatura la instanță, a fost probabil modalitatea corectă de a acționa.

Acesta nu e o justificare pentru a fi  neglijent sau pur și simplu încăpățânat și de a face opusul la tot ceea ce știi. Înseamnă doar că trebuie să ai încredere în tine. Tu îți cunoști dosarele mai bine decât oricine. Asta înseamnă că ești în cea mai bună poziție de o lua o decizie critică. Nu știu să îți spun de câte ori am ignorat, politicos, sfaturi de la avocati de top și am ajuns să am rezultate bune. Este imposibil să cuantifici fiecare decizie – dar în momentul respectiv a avut sens.

Odată ce devii mai experimentat, vei lua din ce în ce mai multe decizii pe contul tău (ei bine, sper că da). Una dintre cele mai bune metode de a căpăta încredere în tine este luarea de decizii pe cont propriu. Sau de a primi sfaturi și a acționa în mod contrar – obținând astfel rezultate importante.  Dacă ești în mod frecvent speriat de incapacitatea de a lua acele decizii critice atunci cel mai probabil ar trebui să ai în vedere o profesie nouă. Orice avocat se confruntă cu decizii grele de luat și fiecare are nevoie de ajutor câteodată – dar nu tot timpul.

Acest material reprezintă o adaptare liberă a articolului aparținând lui  Randall Ryder și publicat pe http://lawyerist.com sub titlul The best advice can be to ignore others. Randall Ryder este avocat și editor la Elder Parent Help.

CastigaProcese.ro publică în exclusivitate în România articole despre legal writing, despre stilul judiciar, despre forma și structura actelor judiciare, despre tehnica și arta comunicării judiciare ș.a. 

One thought on “Pentru avocatul la început de drum: Cel mai bun sfat este să îi ignori pe ceilalți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *