Nu Ești Ally McBeal. Important E Să Scrii Bine. (TIPS #2)

tipsPuterea oratoriei avocaților este supraevaluată. Se pune un prea mare accent pe posibilitatea de convingere a judecătorului în sala de judecată, în faza orală a procesului. 

Filmele ne-au făcut extrem de familiară imaginea în care o expunere orală dramatică a avocatului chiar în momentul culminant determină o schimbare radicală a cursului procesului. E doar o scenă de film și nici măcar nu aparține unuia românesc. Ca profesioniști nu trebuie să mai credem în basme iar Ally McBeal nu este cel mai bun îndrumător pentru avocații români la început de drum. În realitate, judecătorul își formează în proporție covârșitoare părerea despre dosar din documentele aflate în acesta. Documentele scrise sunt cele care conving sau nu judecătorul, iar un avocat trebuie să se perfecționeze în primul rând să fie persuasiv în scris.

Cel mai sigur este ca, dacă ai convingerea că ai descoperit un argument juridic imbatabil care te-ar situa în poll position pentru câștigarea procesului, să-l înfățișezi în scris. Căci vorbele zboară, dar scrisul rămâne. În acest fel, ajuți judecătorul și te ajuți și pe tine.

Dacă scrii mai bine decât vorbești, nu e nimic pierdut, poți convinge încă mulți judecători. Dacă vorbești mai bine decât scrii, atunci străduiește-te ca scrisul tău juridic să fie impecabil.

4 thoughts on “Nu Ești Ally McBeal. Important E Să Scrii Bine. (TIPS #2)

  1. De acord. Oricum nu prea îți lasă judecătorul timp să pledezi. Problema este că majoritatea clienților (în special persoane fizice) nu apreciază o astfel de abordare. Noi, avocații, nu mai credem în basme și nici nu suntem influențați de Ally McBeal (sper). Clienții sunt aceia care au așteptări distorsionate de ceea ce văd prin filme… Ar fi forte bine dacă postările dvs. vor fi citite de câți mai mulți justițiabili.

  2. da, clientii sunt cei cu probleme de perceptie din cauza filmelor. ei cred ca daca nu vorbesti mult si tare nu esti un avocat bun 🙂

    de aceea nici nu iau cientii in sala de judecata ( cu exceptia penalelor unde nu prea am de ales)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.