Comunicare judiciară eficientă

COMUNICAREA JUDICIARĂ EFICIENTĂ- GHID PRACTIC DE METODOLOGIE A CERERILOR PERSUASIVE ÎN INSTANȚĂ

Această carte este diferită de tot ce-ați citit până acum în limba română. Știu că este o exprimare arogantă, dar reflectă fidel realitatea. Nu este o carte de cereri și acțiuni în justiție. Nu veți găsi în cuprinsul ei modele sau tipizate ale cererilor mai mult sau mai puțin uzuale. Dacă ați achiziționat-o întrucât răsfoind-o ați văzut multe exemple și v-ați spus că vă veți îmbogăți colecția cu tipizate pentru noile coduri, v-ați înșelat. Nu asta mi-am propus. Totuși, la sfârșitul studiului ei veți fi capabil să vă creați propriile modele și să le folosiți inteligent. Nu este nici o carte despre procedura civilă sau penală, deși este una despre procesele civile și penale. Nu este un tratat teoretic de drept, nu este o monografie teoretică și practică a unor instituții juridice, nu este nici o lucrare despre filosofia sau teoria generală a dreptului.

Avocații scriu cereri cu un scop precis. Vor sa caștige dosarele. Pentru a face aceasta nu au decat o singura șansa: sa convinga judecatorii. Daca vor fi concentrati pe acest scop, atunci cererile lor vor trebui sa aiba capacitatea de a persuada judecatorul. Cererile scrise sunt eficiente doar atunci cand sunt redactate ținand cont de nevoile celor carora le sunt destinate.

Cum poate deveni un document juridic mai util judecatorului? Si cum poate fi acesta mai placut la lectura? Acestea sunt intrebarile la care incercam sa raspundem pe parcursul acestei lucrari.

Avocații sunt deja scriitori profesioniști.
Scrisul este cel mai important instrument profesional pe care il au, sunt platiți pentru a scrie și iși ocupa cea mai mare parte a timpului profesional scriind. Un avocat produce intr-un an mai mult text scris decat mulți autori de ficțiune sau non ficțiune.

Oricine scrie pentru a-și caștiga existența și pentru alte persoane se poate numi scriitor profesionist.

Tocmai pentru ca traiesc din scris, scriitorii profesioniști acorda atenție mecanicii și tehnicii scrisului. Avocații ar trebui sa faca la fel.
Scrierea documentelor juridice poate fi imbunatațita prin tehnica. Ca orice scriere profesionala, tehnica scrierii juridice poate fi sistematizata, studiata și invațata. Fiind, de fapt, o forma a scrierii, ea beneficiaza de toate trucurile scriitorului profesionist. Fiind, de asemenea, o problema de comunicare, creșterea calitații cererilor juridice inseamna in esența reflecția asupra creșterii calitații comunicarii inseși.

Un profesionist al scrisului juridic ar trebui sa acorde importanța, in efortul sau de creștere a calitații comunicarii judiciare, mai ales urmatoarelor aspecte:

Vocabular alegerea cuvintelor potrivite
Organizarea aranjarea eficienta a argumentelor
Tranziția conectarea ideilor
Structura aranjarea corecta a elementelor documentului
Audiența cunoașterea așteptarilor cititorului
Tonalitatea maniera de adresare cititorului
Stilul expresivitatea textului scris
Claritatea potrivirea intre argumente și exprimarea lor
Acuratețea potrivirea intre exprimare și realitate
Aspectul designul documentului

In lucrarea Comunicarea judiciara eficienta. Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive in instanta, care nu este una teoretica, ci practica, am subsumat analiza celor 10 direcții mari ale comunicarii judiciare eficiente in 4 parți fundamentale, care respecta o ordine logica de realizare a cererilor catre instanțe: Compozitia (editarea propriu-zisa), Stilul (claritate, acuratețe), Structura și Aspectul cererilor.

Cartea este construita pe trei paliere: sugestia, explicatia teoretica si exemplificarea. Exemplele, la randul lor, urmaresc sa transmita fie cum trebuie pusa in practica sugestia, fie cum este gresit pusa in practica, fie cum se revizuieste un text eronat.

Date tehnice
  • Titlu: Comunicarea judiciara eficienta. Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive in instanta
  • Pret: 85,00 RON
  • ISBN: 978-606-677-013-2
  • Format: 16,5 x 23,5
  • Pagini: 568