Cum poți schimba înfățișarea unui document juridic

În cartea ”Convinge judecătorul – Tehnica și arta convingerii instanței”, autorul Adrian Toni Neacsșu, oferă câteva sfaturi referitoare la tipografia documentelor juridice.

serif„(…)Instanțele folosesc o mărime a fontului niciodată mai mică de 12, de multe ori mergând până la mărimea 14. Printre tipurile de font preferate, podiumul este ocupat de Times New Roman, Arial și Georgia.

În general, se consideră că tot ce este tipărit ar trebui să apară cu fonturi serif. Serif reprezintă micile ornamente aflate la capătul literelor și care ajută la o citire mult mai rapidă, întrucât, se zice, mențin ochiul pe linia rândului scris. În online, dimpotrivă, în mod tradițional se folosesc fonturile sans serif, adică cele simple, fără aceste piciorușe. Cititul pe ecranul calculatorului este o experiență total diferită de cea a citirii hârtiei imprimate.

Întrucât toate cererile se depun în scris, recomandarea mea ar fi să folosiți numai fonturi serif, de tipul Times New Roman, Georgia, sau chiar Garamond sau Palatino. Indiferent de alegere, evitați să folosiți fonturile Courier. Acestea sunt dificil de citit și nu ar trebui să apară niciodată în cererile adresate instanțelor, decât dacă nu vreți să pară că ați scris-o cu mașina de scris a bunicilor.

Mai jos detaliem câteva din fonturile pe care le-am observat în deciziile instanțelor, fie naționale, fie internaționale.

Courier (și Courier New)

Courier. Din păcate, câteva instanțe nu au primit încă nota care preciza că nu mai folosim mașinile de scris. (Și totuși mai multe instanțe încă solicită ca prezentările să aibă o lățime fixă precum fontul Courier). În cadrul unor Curți de Apel, completul de judecată nu folosește același tip de font pentru decizii, așa că uneori ajung la Courier.

Palatino

Acest font suplu, sofisticat este favoritul nostru pentru documentele adresate instanței. Este un font implicit de la Windows, astfel încât toată lumea îl are. Față de TNR, are ceva vioi în el. Caracteristicile Palatino pot da vizibitate în documentele transmise instanței.

Century Schoolbook

Crema fonturilor juridice, Century Schoolbook este folosit de Curtea Supremă a Statelor Unite. Este foarte ușor de citit, dar oferă un aer de autoritate cu litere care ocupă mai mult spațiu decât TNR. Pe lângă Curtea Supremă, Curtea de Apel a Statelor Unite pentru circuitul federal folosește Century Schoolbook.

Lucida sans Typewriter

Bineînțeles, deciziile Curții Supreme sunt redate frumos în Century Schoolbook, dar uneori folosesc un font ciudat. Este vorba despre Lucida Sans Typewriter și nu găsim o explicație de ce au optat pentru acest font – față de celelalte disponibile, precum Courier sau Lucida Console, cea mai recentă variantă a fontului Lucida Sans Typewriter.

Garamond

Curtea Supremă Arkansas a nesocotit trendul TNR și s-a decis să folosească fontul Garamond pentru deciziile sale. În afară de a fi foarte vechi (se potrivește, pentru că Garamond a fost realizat în secolul XV), Administrația Serviciilor Generale a Statelor Unite l-a numit unul din cele trei fonturi „eficiente la imprimare”, pe lângă TNR și Century Gothic. Arkansa dovedește că poți avea stil și încă poți salva planeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *