Eveniment dedicat Comunicării Judiciare la Cluj

Încep să apară evenimente dedicate sau în legătură cu Comunicarea judiciară. La Cluj, asociația Young Lawyers Cluj (YLC) a organizat pe 23 ianuarie un eveniment mai puțin obișnuit pentru avocații clujeni: i-a invitat pe speakerul Magnoliu Stan și pe cunoscutul actor Dragoș Pop să le predea oratorie și tehnici actoricești. La eveniment au participat atât avocați tineri, dar și cu o vastă experiență. Chiar afișul evenimentului anunța drept unul din obiectivele workshop-ului invățarea tehnicilor de “convingere a judecătorului”.

copyright www.Clujust.ro
copyright www.Clujust.ro

Din relatările participanților, speakerul Magnoliu Stan a a folosit pentru documentarea sfaturilor legate de comunicarea în  instanță lucrarea Convinge Judecătorul – Tehnica și arta convingerii instanței de Adrian Toni Neacșu, singura de altfel de acest gen din România. Relatăm mai jos derularea evenimentului, astfel cum a fost consemnată de partenerul nostru, www.CluJust.ro, portal dedicat exclusiv justiției. Adresăm de asemenea felicitări organizatorilor, asociația Young Lawyers Cluj.

Cei doi invitați le-au vorbit avocaților câte două ore. Speakerul Magnoliu Stan s-a ocupat de partea teoretică a susținerii unui discurs, iar actorul Dragoș Pop a exemplificat cu umor anumite situații.

Pentru pregătirea discursului, Magnoliu Stan a petrecut două zile prin instanțe. ”Am petrecut mai multe ore pe zi și am trecut prin diverse săli ca să văd toate tipurile, comercial, civil, penal. Foarte mulți avocați sunt pregătiți, foarte mulți mai au de învățat, cum sunt unii tineri care probabil concentrându-se pe conținut, pe partea juridică, neglijează tehnica vorbirii și cred că este important că se poate îmbunătăți și este potențial. Cei cu experiență se vedea că știu să vorbească, să puncteze, și la judecători și procurori. Cei tineri pot să învețe de la ceilalți și asta e bine.  Cu siguranță, judecătorul trebuie să ia decizia pe probe și pe dosar, dar cred că în anumite momente e posibil ca, chiar dacă ai dreptate, dacă nu spui cum trebuie, să nu fii auzit. Asta poate să influențeze sentința. Oratoria este bună pentru a convinge judecătorul, dar și pentru atras clienți, pentru imagine”, a declarat Magnoliu Stan pentru CLUJUST.ro

Magnoliu Stan le-a spus avocaților cât din comunicare reprezintă vocea, conținutul, mimica și gesturile.

”Să folosiți vocea, gesturile și mimica în avantajul dumneavoastră! Când vreți să convingeți pe cineva să vă folosiți și de voce, să apelați la gesturi și să vă folosiți de mimică. Puteți interpreta semnalele non-verbale de la ceilalți: de la avocați, de la celelalte părți sau de la judecător. Te ajută să vezi la mijlocul ședinței ce nu-i convine și îți adaptezi ce faci după aceea, în funcție de ce ai văzut. Nu stai până la sfârșit și zici ”dacă știam ce nu-i convine, mă descurcam altfel”, i-a îndemnat speakerul.

(Nota castigaprocese.ro: Adaptarea este unul din pașii de convingere a instanței discutat in workshop-ul Convinge judecătorul …în 10 pași practici by Adrian Toni Neacșu)

O altă parte a training-ului a cuprins câteva elemente cheie dintr-un discurs:

– ”Primul este scopul! Prima dată trebuie să știi care e scopul, să te pregătești pentru scopul acela și nu în ultimul rând trebuie să-l spui. Dacă tu nu știi care e scopul, nu o să se prindă nimeni și nu o să obții nimic de la discursul respectiv.”

(Nota castigaprocese.ro: Potrivit metodei Comunicării judiciare scopul este întotdeauna convingerea judecătorului și prin aceasta câștigarea procesului)

– ”Foarte importantă este audiența. Aveți clientul care vă cunoaște, aveți publicul care probabil nu vă e așa important decât dacă vreți să faceți impresie bună și judecătorul sau judecătorii care trebuie convinși. Poate că la început e mai greu că nu-i cunoașteți, nu aveți experiență cu ei. Pe măsură ce căpătați experiență începeți să-i cunoașteți, să știți ce le place, ce nu le place, ce fel de oameni sunt, cum obișnuiesc să conducă ședințele, ce așteptări au. E ca la fotbal. Când mergi să joci cu altă echipă, te pregătești. Altfel pregătești cu una mai bună, mai puțin bună, cu care ai mai jucat sau nu. Așa și aici. Probabil că aveți judecători diferiți și te pregătești și în funcție de audiență.”

(Nota castigaprocese.ro: Cunoaște instanța, cunoaște completul, cunoaște judecătorul) 

copyright www.Clujust.ro
copyright www.Clujust.ro

– ”Judecătorul, pur profesional, are anumite nevoi. De o anumită procedură, anumite informații, care să-i ajute să ia decizii. Și atunci și asta trebuie să aveți în minte când prezentați. Nu merg să prezint ca să dau eu bine, ceva mai ușor, ci mă gândesc, ca să ajung la scopul pe care mi l-am propus, ce trebuie să fac și ce are nevoie judecătorul ca să poată da o decizie favorabilă mie. Degeaba spui ceva care nu are legătură cu cazul și care nu ajută. Nu ai nimic de demonstrat!”

(Nota castigaprocese.ro: Adrian Toni Neacșu – Vizualizează permanent scopul.)

NR: Mulțumim Clujust.ro pentru permisiunea preluării textului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *