Despre antetul documentelor depuse la instanta

Discutia despre forma documentelor juridice nu este una minora. Este insa adevarat, ea lipseste complet in Romania. Cum trebuie sa arate un document depus in instanta, care este formatul dezirabil al cererilor de chemare in judecata si al celorlalte documente procedurale? Care sunt elementele distinctive pe care trebuie sa le contina orice cerere? Ce nu trebuie sa lipseasca dintr-un document dedicat a fi depus la dosar si ce nu ar trebui sa se gaseasca, dimpotriva, niciodata in aceasta?

Astazi, voi provoca  o scurta discutie  despre antet, adica despre marginea de sus a documentelor. Mai intai, in instantele noastre nu exista un standard al formatului solicitat de instante. In afara de formularele pentru procedurile privind cererile cu valoare redusa, instantele nu pun la dispozitia publicului formulare sau tipizate.  Tocmai de aceea diversitatea intalnita in practica este dezarmanta. Fiecare avocat sau casa de avocatura are regulile, practicile si formatele sale. Exista modele in care primul rand incepe de la cativa milimetri de margine, altele in care antetul este baroc incarcat, cu datele complete de identificare ale avocatului incarcand partea de sus, ori modele in care avocatul nu pune absolut nici o informatie in jumatatea de sus a primei pagini.

Daca veti da cautare pe net dupa „modele cereri de chemare in judecata” veti gasi sursa principala a unuia din formatele cele mai neadecvate, acela in care textul primei pagini a cererii incepe din chiar buza de sus a acesteia. Nici un spatiu liber, totul ocupat si utilizat. Asa zisele de modele de cereri de chemare in judecata si de alte cereri care pot fi gasite gratuit pe internet promoveaza acest model nearisit si indesat. Practic in acest exemplu antetul lipseste.

 

Exista si celelalte exemple, in care spatiul de inceput al documentelor este folosit pentru a trece (toate) datele de contact ale avocatului sau partii care formuleaza cererea.

De asemenea in antetul cererilor nu se gaseste nici un pic de spatiu liber, dar de data aceasta intrucat este in intregime utilizat. Am gasit un exemplu de acest fel pe net, pe care il reluam aici.

Exista si alte modele, insa exemplele care ilustreaza cel mai bine eroarea de comunicare cu instanta sunt acestea doua.

Atunci cand sunt depuse in instanta cererile de chemare in judecata dar si celelalte acte si cereri trebuie sa primeasca data certa. Data certa semnifica completarea de mana a unei rezolutii chiar pe documentul prezentat, iar uneori chiar aplicarea unei stampile continand denumirea instantei, data calendaristica si locul de semnatura. Acesta e motivul principal pentru care orice document inaintat instantei trebuie sa aiba pe prima pagina suficient spatiu in antet.  Mai mult decat atat, in cazul cererilor introductive de instanta (cereri de chemare in judecata, cereri reconventionale)  rezolutia de primire a instantei este una speciala. Una speciala si foarte cuprinzatoare si mancatoare de spatiu. Aceasta rezolutie, care poate fi foarte complexa, are nevoie de spatiu si sfatul meu este ca antetul cererilor sa fie proiectat pentru a permite spatializarea sa usoara. 

Altfel pot exista situatii ca in exemplul alaturat, in care rezolutia este aplicata practic peste antetul avocatului (am inlaturat datele de identificare, aflate chiar sub stampila rezolutiei).

In ultima  vreme, datele de primire ale dosarului se pun din ce in ce mai mult pe foi separate. Procedura de regularizare in materie civila obliga la asta. Exista fie fise tipizat pe care le completeaza grefierul iar ulterior judecatorul, fie fisa dosarului scos de sistemul electronic de gestiune al dosarului ECRIS. Judecatorii completeaza pe acestea si mai putin chiar pe corpul cererii de chemare in judecata. Probabil procedura se va generaliza.

Cu toate acestea sfatul meu ramane acelasi: lasati liber partea drepata de sus a cererii. Lasati prima pagina cat mai aerisita. Invitati prin aceasta metoda de spatiere registratorul sau arhivarul sa aplice data certa chiar pe cerere. Permite judecatorului sa aiba un prim contact prietenos cu cererea voastra. Promiteti-i o lectura aerisita.

In ce priveste celelalte documente depuse la instanta pentru dosarele pe rol, treceti intotdeauna datele de identificare in stanga paginii sus. Treceti numarul de dosar, termenul de judecata si comepletul. E singura modalitate in care aceste documente pot ajunge repede si in siguranta acolo unde trebuie, si anume la dosar. Imaginati-va un moment cum arata masa la sfarsitul zilei cu publicului a registratorului. A primit zeci sau poate sute de documente, acum trebuie sa le trieze si sa la indrepte pe fiecare unde ii este locul. Usurati-i lui munca si astfel veti avea certitudinea ca documentul nu va fi ratacit. Chiar astazi un coleg mi-a adus aminte o anecdota care circula in Galati. Se spune ca un maestru, verificand o intampinare a unui junior, i-o returneaza cerandu-i nervos sa completeze antetul. Invatacelul s-a intors peste 10 minute cu  cererea refacuta. De data asta in susul paginii scria cu litere de tipar ANTET.

 Dacă aveți alte păreri asupra acestui subiect vă așteptăm comentariile. Dacă vă interesează subiectul legal writing / scrierea juridică vă așteptăm comentariile. castigaprocese.ro se află în alcătuirea unei echipe editoriale formată din persoane pasionate de tehnicile, metodele, abilitățile și metodologiile de realizare a documentelor de natură juridică, respectiv de  tehnica și arta persuasiunii instanței. Dacă vă recunoașteți în această descriere vă rugăm să ne contactați.  

 

2 thoughts on “Despre antetul documentelor depuse la instanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *