Cunoaște-ți slăbiciunile ca avocat

Sunt îngrozitor în ce privește luarea notițelor. Nu e vorba doar de scrisul meu, care este admirabil de urât, ci de acțiunea de a lua notițe în sine. Am tendința să păstrez totul în minte, lucru care este absurd pentru că am o memorie destul de fragilă. De mai multe ori, persoana de la recepție mă anunța că are pe cineva la telefon. De regulă, răspundeam cu “Pe cine? Nu am auzit niciodată de această persoană”, înainte să-mi spună că, de fapt, era un client. În ultimul timp, am devenit din ce în ce mai bun. Astfel, am ajuns să înțeleg că luarea notițelor este o slăbiciune a mea. Slăbiciunea mea în a nu lua notițe.

 Evaluare rapidă

weakness1Mulți avocați își pot identifica slăbiciunile. O memorie proastă, scris de mână deficitar, nervozitate în instanță sau orice altă slăbiciune aparentă poate supăra pe oricine. Este ușor să identifici aceste slăbiciuni și să vii cu o soluție rapidă să le rezolvi. Memorie proastă? Încearcă să scrii totul pe o hârtie. Scris de mână deficitar? Dactilografiază.. Nervos în instanță? Mergi la un trainig de vorbit în public.. Dar dacă te limitezi la asta nu ajungi să înțelegi “de ce”, și nu vei putea elimina punctele slabe pe termen lung, devenind astfel atât un avocat, un prieten, un soț mai bun cât și o persoană mai bună.

De exemplu, sunt oarecum dezordonat. Când ajung acasă de la serviciu am tendința să îmi las în dezordine lucrurile pe scaune, mese. Când m-am mutat cu prietena mea mi-am jurat că voi înceta să mai fac aceste lucruri. Ușor, nu? Greșit. Nu am ajuns la originea problemei mele și, până când am făcut-o cu adevărat, obiceiul a reapărut în cicluri.

 Autoanaliza

Dacă te uiți la cauzele acestor slăbiciuni, s-ar putea să dezvălui trăsături de caracter pe care nu credeai că le ai. De exemplu, dacă poți să înțelegi de ce scrisul tău e așa de prost și ce spune despre tine și să nu te oprești la constatarea ca scrii mizerabil,  da, atunci poți să-ți transformi punctul slab într-un puncte forte. Dar mai mult despre aceasta imediat.

Voi folosi ca exemplul obiceiul meu de a fi dezordonat. Aruncam lucrurile la întâmplare sau le lăsam agățate de orice îmi ieșea în cale. Lucrul cel mai ușor e să spui că nu o să mai faci niciodată asta. Dar dacă mă întreb de ce am făcut acest lucru pot să învăț mai multe despre mine. Cred că am făcut asta pentru că sunt nerăbdător și pot fi distras cu ușurință. Îmi aruncam haina pe scaunul de la masă pentru că vedeam că este un mail ce trebuie citit. Sau îmi lăsam cana în chiuvetă pentru că eram distras de mișcarea pisicii și uitam să o pun în mașina de spălat vase. Concluzia mea e că sunt nerăbdător și neatent. Și ce? Acum că sunt conștient de această trăsătură sau potențial punct slab pot fi mai atent cu privire la acest aspect. Devine un punct forte. Știu că sunt nerăbdător  așa că sunt mai atent când acționez astfel și încerc să îi pun capăt.

Folosește cunoașterea de sine

Ca avocat, este de datoria noastră să observăm punctele slabe ale adversalului nostru. Fie că sunt punctele slabe ale avocatului, fie lipsurile din cauză, fie impecabilitatea oponentului,weakness2 fie orice altă problemă , scopul nostru e să le observăm. Apoi, slujba noastră este de a le exploata în avantajul clientului.

Daca reusim să ne privim sincer în oglindă, atunci putem să ne exploatăm slăbiciunile. Conform lui Ralph Waldo Emerson, “Puterea noastră crește din slăbiciunea noastră”.

În opinia mea, sunt două modalități. Putem deveni fie foarte vigilenți în legătură cu punctele slabe și asta ne face puternic, fie să privim în alt fel la  slăbiciunea noastră  și să o privim ca un punct forte.

În exemplul meu de mai sus, am devenit foarte vigilent în legătură cu slăbiciunea mea. Am fost foarte atent asupra acestui lucru și am încercat să distrug orice urmă la primul semn. Dar alții cred că în fiecare slăbiciune se află și un important punct forte.

Conform unor autori precum Dave Kerpen si David Rendall sunt corelații directe între diferite trăsături. Ei oferă o listă cu slăbiciuni aparente ce corespund de fapt unor puncte forte:

       1. Dezorganizat – creativ
       2. Inflexibil – organizat
       3. Încăpățânat – dedicat
       4. Neconsecvent – flexibil
       5. Insuportabil – entuziasmat
       6. Sobru – calm
       7. Timid – chibzuit
       8. Iresponsabil –  aventuros
       9. Plictisitor – responsabil
       10. Nerealist – pozitiv
       11. Negativ – realist
       12. Intimidant – hotărât
       13. Slab – modest
       14. Arogant – sigur pe sine
       15. Indecis – răbdător
       16. Nerăbdător – pasionat

 

Cred că unele, cum ar fi aroganța și corelativul încrederii excesive în propria persoană, au modalități ușoare de a fi corectate. Este ușor să fii arogant și chiar obraznic în raport cu oamenii  și apoi să îți justifici ție însuți că este doar încrederea în sine. Similar, avocații trebuie să înțeleagă diferența dintre încăpățânare și dedicare. Încăpățânarea poate determina ca o înțelegere să nu se finalizeze, în timp ce a doua poate să te facă un avocat grozav.

Primul pas constă în cunoaștere. Cunoscând trăsăturile noastre putem face orice vrem. A nu face nimic în fața slăbiciunilor noastre nu ajută pe nimeni. În primul rând nu ne ajută pe noi.

Acest material reprezintă o adaptare liberă a articolului aparținând lui Josh Camson și publicat pe http://lawyerist.com sub titlul Know your weaknesses. Josh Camson este avocat și publicist.

CastigaProcese.ro publică în exclusivitate în România articole despre legal writing, despre abilitățile avocaților de instanță, despre stilul judiciar, despre forma și structura actelor judiciare, despre tehnica și arta comunicării judiciare.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *