Cum se pregateste judecatorul pentru concluziile orale

Oral-ArgumentsMomentul culminant si cel mai important pentru judecator in orice dosar este scrierea solutiei. Atunci judecatorul ramane singur cu dosarul si isi asuma intreaga responsabilitate. Acela este momentul in care face evaluarea finala a intregului dosar, in care analizeaza toate sustinerile partilor si intreg probatoriul. Un judecator nu poate trece insa la scrierea minutei atata vreme cat nu are certitudinea ca are in dosar toate probele de care avea nevoie. El scoate dosarul in pronuntare atunci cand stie ca evolutia partilor este incheiata si mai ales cand stie ca solutia pe care o va da are toate elementele de sprijin in dosar. Repunerea dosarului pe rol pentru completarea cercetarii judecatoresti este un esec profesional al judecatorului si motiv de jena colegiala. Repui un dosar pe rol doar pentru ca l-ai scos fara sa-l cunosti bine. Tocmai de aceea momentul declararii ca terminata a cercetarii judecatoresti este unul important pentru judecator si nu va interveni decat atunci cand este pregatit pentru asta. Intai va face o analiza minutioasa a ceea ce se afla in dosar si doar atunci va fi pregatit sa declare incheiata cercetarea judecatoreasca, daca desigur nici partile nu mai au cereri sau exceptii de invocat.

Tocmai de aceea, desi poate nu pare asa la prima vedere, judecatorul se pregateste activ pentru termenul de punere a concluziilor.

Chiar daca rolul principal revine avocatilor, in pregatirea momentului, judecatorul analizeaza si el temeinic intreg dosarul si se asigura ca piesele dosarului sunt complete. Analiza judecatorului anticipeaza practic, prin amploarea ei, solutia pe care o va da.

De asemenea, el va vizualiza mental cu usurinta continutul concluziilor finale ale avocatului. Acestea sunt relativ previzibile, intrucat se sprijina pe cererile, sustinerile si actele depuse in dosar, adica pe pozitia lor procesuala. Judecatorul va schita in primul rand argumentele si rationamentele logice ale pozitiei procesuale a avocatilor, iar nu, desigur, elementele de retorica juridica. Va „vedea” liniile mari ale algebrei concluziilor tale, iar nu literatura lor.

In orice caz, indiferent ce impresie a facut el anterior, rareori un judecator va putea fi luat prin surprindere in timpul concluziilor. Daca pe parcursul solutionarii dosarului si-a permis sa aiba o cunoastere partiala a acestuia, concentrandu-se pe aspectele procedurale, pentru acest moment culminant el va recupera rapid. Aceasta observatie este valabila si pentru completele colegiale, inclusiv in ce-l priveste pe al doilea (sau al treilea) judecator, cel care nu a condus din calitatea de presedinte. Ulterior sedintei, completul trebuie sa se retraga pentru a da solutia, iar in acel moment nu va mai fi timp pentru punerea la punct cu continutul dosarului, care ar intarzia excesiv o activitate care si asa este tot timpul sub presiune.

In concluzie, atunci cand te pregatesti pentru cuvantul pe fond, trebuie sa stii ca ai in fata judecatori care cunosc fiecare fila din dosar, care au deja schitata o solutie juridica in dosar si care anticipeaza in mare parte care sunt argumentele tale.

 Acest text reprezintă un fragment  din cartea CONVINGE JUDECĂTORUL – tehnica și arta convingerii instanței, care poate fi achiziționată în exclusivitate de pe magazinul online al  editurii Wolters Kluwer România. Editura vă așteaptă comenzile. Dacă vă interesează subiectul legal writing / scrierea juridică vă așteptăm comentariile. castigaprocese.ro se află în alcătuirea unei echipe editoriale formată din persoane pasionate de tehnicile, metodele, abilitățile și metodologiile de realizare a documentelor de natură juridică, respectiv de  tehnica și arta persuasiunii instanței. Dacă vă recunoașteți în această descriere vă rugăm să ne contactați.   

4 thoughts on “Cum se pregateste judecatorul pentru concluziile orale

  1. Am o mare incredere in competenta profesionala a Domnului Neacsu.Va rog sa Fiti mereu prezent in „peisajul „profesional,sa ne dati incredere ca se poate face o justitie adevarata si la noi.

  2. „In concluzie, atunci cand te pregatesti pentru cuvantul pe fond, trebuie sa stii ca ai in fata judecatori care cunosc fiecare fila din dosar, care au deja schitata o solutie juridica in dosar si care anticipeaza in mare parte care sunt argumentele tale.”

    Nu este acesta o antepronuntare?? – Psihologic vorbind…

    1. Ba chiar asta este. Insa doar judecatorul nu-si poate pune rationamentele intre paranteze pana la sfarsit, gandeste asupra dosarului si intrezareste solutia. Daca lasa sa se vada asta e o problema, insa daca nu lasa e doar natura umana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.