Cum să scurtezi eficient cererile adresate instanței

Ca ecou al cărții mele sunt destul de des întrebat de cunoscuți de ce insist atât de mult pe necesitatea ca cererile adresate instanței să fie scurte. De regulă atunci când le ofer argumentele sfârșesc prin a mă încuviința. De asemenea, majoritatea cititorilor mei îmi dau dreptate în ce privește acest aspect. O cerere scurtă e mai bună decât una lungă. Dar asta e doar teorie.

O altă întrebare însă, din aceeași familie, este aceea dacă într-adevăr este posibil, practic vorbind, să scurtezi o cerere deja redactată fără s-o deformezi ori s-o faci de neînțeles. Scurt e mai bine, desigur, dar cum să faci scurt ceva ce se presupune că are exact dimensiunea cerută de complexitatea problemei oriwriting_concise de împrejurările cauzei? Cum să reduci fără să distrugi coerența textului. Cum să spui în mai puține cuvinte, propoziții, fraze ori pagini ceva ce deja este trecut pe hârtie?

Ei bine, există soluții. În mod natural, procesul complex de elaborare mentală și redactare a documentelor juridice nu ține seama de imperativul conciziei. Așezarea pe hârtie a textelor se face urmărind mai degrabă structura mentală a narației factuale sau a argumentației juridice și nu necesitatea exprimării dense. Tocmai de aceea, aproape orice text juridic, ca de altfel orice text în general, permite ulterior un proces de revizuire în vederea scurtării lui. Acesta este secretul. Desigur că scurtarea unui text deja existent trebuie făcut după o metodă clară, cu respectarea unor reguli. Există trucuri ce permit rezultate excepționale, dacă le aplici metodic.

În cadrul atelierului Convinge judecatorul…în 10 pași practici am început deja să lucrez cu aceste metode. Fără să anticipez în vreun fel ceea ce fac în acest workshop, trei din cele mai importante trucuri pe care le recomand pentru scurtarea textelor juridice cu păstrarea întocmai a înțelesului sunt:

  • Renunță la cuvintele de umplutură, inutile
  • Renunță la repetiția cuvintelor
  • Renunță la folosirea sinonimelor

Fiecare din aceste reguli simple poate da rezultate importante după suficient de mult exercițiu practic.

beconciseÎntr-un exemplu pe care l-am lucrat cu participanții la prima sesiune a atelierului meu le-am oferit un foarte mic text juridic și i-am rugat sa-l scurteze cât pot de mult, folosind instrumentele pe care tocmai le discutasem. Textul de probă avea la început 210 cuvinte și 1337 caractere. A fost redus în urma efortului lor colectiv de cel mult 5 minute cu aproximativ 30%. Aproape 70 de cuvinte din 210 erau în exces și încărcau artificial textul. Surplus nefolositor, gunoi.

Extrapolați acest rezultat la cereri mai mari și veți vedea avantajele metodei pragmatice pe care o propun în cadrul teoriei și practicii comunicării judiciare pe care o promovez.

 


Dacă sunteți interesat de mai mult, CastigaProcese.ro vă poate invita acum să participați la primul atelier public despre tehnicile de convingere a instanței: Convinge Judecătorul….în 10 pași practici by Adrian Toni Neacșu. Atelierul, cu un număr limitat de locuri, va avea loc sâmbată, 15 noiembrie.

În premieră pentru România, Adrian Toni Neacșu abordează în mod practic elemente de legal writing și vă propune să aflați cum doar în  10 pași simpli fiecare avocat își poate controla calitatea comunicării judiciare în instanță. Autorul vă propune mai mult decât o serie de sfaturi: o adevărată metodă de comunicare judiciară. Este o metodă practică, orientată spre eficiență și succes individual. Este o metodă ce are drept valori fundamentale pragmatismul, realismul, minimalismul și dezambiguizarea.

FB_cover

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *