10 Locuri Unde Găsești Legislație Absolut Gratuit Pe Internet

Vi s-a întâmplat desigur de multe ori să vă aflați în instanță și să aveți nevoie rapid (dar rapid) de acces la legislație. Programul legislativ tip desktop de la birou este innaccesibil, iar softurile similare online de regulă îți solicită datele de identificare. Sunt nenumărate alte situații în care căutând în cel mai scurt timp posibil o lege nu ai mână decât telefonul mobil și acces la internet. Ați apelat cu siguranță, ca mine, la Sfântul Google. Puține lucruri sunt mai rapide în lumea tehnologică în care trăim decât căutarea Google.

Am găsit și analizat 10 soluții online care permit accesul gratuit la legislație. Probabil există și altele, după cum preferințele și modul de lucru al altor persoane cu ele diferă de cele ale mele.

 

Portal Legislativportal-legislativ. Este administrat de Ministerul Justiției și se află într-o nemeritată lipsă de popularitate. Este cea mai completă și mai performantă sursă gratuită de informare legislativă. Pur și simplu este surprinzător de eficient și cuprinzător. Conține toată legislația României la zi (peste 150.000 de acte normative) și oferă o funcție care se regăsește doar în soluțiile legislative contra cost: forma la zi, consolidată a actului normativ. În plus oferă o fișa completă a acestuia, respectiv modificările pe care le face, modificările suferite, ori trimiterile între diferitele acte normative. Sunt incluse în cuprinsul actului normativ chiar și modificările operate de deciziile de admitere ale Curții Constituționale. Pentru o soluție gratuită este greu să-i găsim critici (în afară de faptul că a costat 3,6 milioane de Euro, bani publici) . Este opțiunea și recomandarea CastigaProcese.ro Foarte important este că portalul permite accesul programatic la date, adică pune la dispoziția oricui în mod gratuit întreaga bază de date!

 

rlm1Repertoriul Legislativ. Consiliului Legislativ. Reprezintă varianta electronică a evidenței oficiale a legislației României pe care, potrivit legii, trebuie s-o țină Consiliul legislativ. Conținutul bazei de date este imens. Cuprinde toată legislația României după 1990 și 1925 de acte dinainte de 22 decembrie 1989. Un minus este faptul că publicarea la zi se face cu întârziere, în acest moment existand doar actele normatiove de pânâ în octombrie 2016. Căutarea în legislație este intuitivă și puternică. Atenție totuși, trebuie să folosiți numai diacritice, altfel nu vă recunoaște interogarea! Timpii de răspuns, datorită soluției tehnice alese, sunt destul de mari, așa că trebuie să aveți răbdare. Actele normative pot fi consultate într-o singură pagină html, ceea ce ușurează navigarea. Marele avantaj al acestei platforme este acela că oferă întreaga situație juridică a actului normativ, respectiv legături către alte acte, modificările suferite, dacă este sau nu în vigoare ș.a.

 

Repertoriul legislativ. Camera Deputaților. Este aceeași bază de date a Consiliului legislativ, prezentată într-o interfață și o soluție tehnică mult mai performantă. Oferă aceleași funcții, inclusiv o fișă a actului. De data aceasta timpii de răspuns nu ne fac probleme. Actele normative sunt în forma în care au apărut în Monitorul Oficial, dar modificările/completările/referințele pot fi urmărite relativ ușor.

 

sintact_logoiDrept, dezvoltat de Wolters Kluwer. În principiu soluția este una comercială, însă simpla creare a unui cont permite accesul la întrega legislație a României. Actele normative nu conțin modificările la zi, ci doar forma publicată în Monitorul Oficial a fiecărui act. Dacă doriți să consultați acte normative complexe, inclusiv codurile de pildă, nu o puteți face aici, decât dacă vă interesează cercetarea istorică. Pentru actele normative care nu conțin modificări (dar de unde să știți asta?!) este o soluție excelentă. Facilitățile oferite sunt un motor de cautare bun, căutare după cuvinte în întreg actul normativ din browser, posibilitatea de salvare în format PDF a actului mormativ și printarea întregului act sau unor părți din el. Pentru a-l folosi plătiți cu datele dvs., în sensul că trebuie să vă creați un cont apoi să vă autentificați cu parola primită. Fiți pregătiți, pentru că veți fi sunat imediat de un agent de vânzare de la Wolters Kluwer care va încerca să vă convingă de limitele contului gratuit și de excelența celui plătit 🙂

Ebook gratuit Convinge judecătorul în 65 de citate.

Scopul fundamental al oricărui litigator este să câștige procesul în care este implicat. Nu poate face acest lucru decât dacă convinge judecătorul să-i dea dreptate. Întreg succesul profesional și material al avocatului depinde de măsura în care stăpânește eficient mecanismele de comunicare și interacțiune cu instanța.

Aveți alăturat 65 de reflecții despre tehnica și arta convingerii judecătorului, despre scrierea juridică eficientă și despre persuasiune în comunicarea judiciară. 

Felicitări! Urmărește instrucțiunile primite pe mail pentru a descărca ebook-ul.

logolegestart2014-300x60LegeStart – varianta gratuită a softului online de legislație Lege 5, dezvoltat de Indaco. Principala problemă este dată de faptul că actele normative sunt prezentate integral pe o pagină, ci fragmentat, pe nenumărate pagini. De exemplu, codul de procedură penală are 41 de pagini. Dacă te interesează articolul 343 (să zicem) și nu ști cam pe la ce pagină se află, ești nevoit să navighezi fie la întâmplare, fie din pagină în pagină, ceea ce este dificil. Evident, nu este o resursă potrivită pentru a căuta un act normativ atunci când te afli în sala de judecată, ai doar un telefon și ai nevoie rapid să găsești informația. De asemenea, textele normative fiind împărțite pe pagini care cuprind puțină informație (încap, cu tot cu bannerele de reclama cam 17-20 de articole pe pagină), nu poți folosi facilitatea de căutare în tot textul oferită de browser. Pentru a putea naviga în actele mari, legi importante și codurile, trebuie să cunoști dinainte unde vrei să ajungi, aplicația nu te ajută. Actele normative accesibile gratuit sunt doar cele din perioada 2007-2017. Pentru căutarea legislației ni se pune la dispoziție o căsuță Google personalizată. Din păcate, puterea Google nu ne ajută foarte mult, pentru că interogarea se face în toată baza de date astfel încât dacă introduci codul de procedură civilă de exemplu se returnează câteva pagini de știri referitoare la cod, dar nicidecum legea în sine. Abia dacă ști numărul legii (codul de procedură civilă este Legea nr. 134/2010) lucrurile se schimbă, deși chiar și așa trebuie să sapi în rezultatele căutării. Actele normative sunt deschise direct pe domeniul lege5 unde veți fi atenționat că documentele au modificări, astfel încât dacă doriți forma actualizată trebuie să va faceți un abonament plătit.

 

logonouLege-online, varianta gratuita a LegisPlus, dezvoltat de CTCE Piatra Neamț. Practic nu este decât un teaser, o reclamă continuă, pentru cât de bun este softul legislativ plătit.Marea problemă este afișarea actelor normative. Se face tot pe pagini, ca în cazul LegeStart, doar că de data aceasta pe pagină nu încap decât 3-4 articole, iar în plus nu se afișează și nu poți naviga decât în 3 pagini. Am testat cu Codul de procedură civilă, iar pe la pagina 80, tot dând pagină după pagină, m-am oprit când nu ajunsesem nici pe la jumătate, pentru că atâta efort este chiar inuman. E de evitat.

 

dsclex1DSC LEX. Portal juridic, are și o secțiune de legislație destul de bine alimentată. Dacă reușiți să treceți de interfața încărcata de publicitate, e posibil să găsiți ceea ce vă interesează. Pare a avea o bază de date destul de mare, provenită din prelucrarea Monitorului Oficial, Partea I. Interfața de căutare în legislație, deși neaspectuoasă, este foarte eficientă și permite interogarea după mai multe criterii, inclusiv după cuvinte cheie. Din păcate interfața este greu de folosit pe dispozitive mobile. Actele normative sunt deschise într-o fereastră curată (fără reclame), în format html, pe o singură pagină, ceea ce permite navigarea ușoară în document.

legeaz

Legea de la A la Z. Este foarte bine poziționat de algoritmul Google, astfel încat veți fi des trimis aici. Legile par a fi actualizate, ceea ce este excelent, deși nu am putut verifica acuratețea lor. Puteți găsi legislația actualizată și pe domenii: legislația rutieră, a muncii, legislația mediului și medicală. De asemenea, dintr-un meniu distinct pot fi accesate principalele coduri în formă actualizată. Căutarea este simplă dar puternică în acelaşi timp, fiind o customizare pentru Google. Marea dificulate este faptul că legile sunt prezentate sub formă de linkuri către articolul propriu zis. Linkul este denumirea marginală a articolului, acolo unde există, în rest este denumirea capitolului sau secţiunii legii respective. Este o metodă greoaie de a consulta un act normativ, mai ales că linkurile sunt împărţite pe pagini. Pentru a da acelaşi exemplu folosit peste tot, codul de procedură civilă este împărţit în 23 de pagini de linkuri către articole. Spor la căutat!

 

logoLegeX, serviciu gratuit oferit de TNT Computers. Benefiază de un motor propriu de căutare, care însă este execrabil. Nu am fost capabil să găsesc codul de procedură civilă direct din program. Căutarea după cuvinte cheie nu returnează nici un cod şi cu atât mai puţin de procedură civilă. Căutarea după tipul actului (Cod) returnează orice, de exemplu codul profesiei de geodez, mai puțin ce trebuie nu. Linkul pe care mi l-a furnizat Google, la care am apelat în disperare de cauză, trimite la o eroare pe pagină. Legile pe care am reuşit să le verific arată foarte bine. Sunt afişate integral pe o pagină în format html. astfel încât poţi naviga şi căuta uşor prin ele. Actele normative sunt în forma publicată în Monitorul oficial. Trebuie să evitaţi comentariile spam de la sfârşitul actelor normative. Oferă posibilitatea printării actelor normative, precum şi o listă de legături cu alte acte normative.

 

header_nouDreptOnline. Nu are întreaga legislaţie, ci doar codurile şi reglementările de bază. Cu toate acestea, vorbim de câteva mii de acte normative. Reglementările sunt publicate după Monitorul Oficial, astfel încât nu sunt actualizate la zi. Textele sunt afișate în format html pe o singură pagină, iar căutările în cuprinsul
docuementelui sunt cele ale browser-ului folosit. Motorul de căutare propriu al site-ului, bazat pe căutarea după cuvinte-cheie, afișează pe primul loc rezultatele din legislație.

Precizare: Deși textul de mai sus nu este nicidecum unul publicitar, trebuie precizat că autorul lui a avut în trecut relații comerciale cu Wolters Kluwer (iDrept.ro),  relații de colaborare cu dreptonline.ro și a fost implicat la nivel institutțional în ce privește realizarea Portalului legislativ al MJ.

 

 

3 thoughts on “10 Locuri Unde Găsești Legislație Absolut Gratuit Pe Internet

  1. Portalul legtislativ mi-a fost de real folos saptamana acestea. Doar pe acest site am reusit sa gasesc Legea starii civile nr. 493 din 1928. Desi am abonament la un site specializat, aceasta lege nu se afla in baza lor de date.

    Transmit multumiri autorului acestui articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.