Comunicarea Judiciară eficientă… în 10 pași practici

FB_coverE timpul potrivit să recunosc. Mai mult decât să scriu o carte, de succes sau nu, atunci când am lucrat la Convinge Judecătorul – tehnica și arta convingerii instanței mi-am dorit să pun bazele unei metode. Este o metodă de comunicare judiciară, adică a relaționării complexe avocat –instanță ce are loc în cadrul procesului de soluționare a litigiilor. Este o metodă pentru că analizez în mod sistematic procedeele, tehnicile, regulile și principiile pentru practicarea unei comunicări judiciare eficiente.

Cartea mea reprezintă o introducere accesibilă, sper că și agreabilă, pentru o abordare complet necunoscută în România și care la prima vedere poate descumpăni. Este abordarea de tip legal writing, procedeul educațional cel mai respectat în țările de drept anglo-saxon pentru formarea profesioniștilor în drept. Tocmai de aceea, abordarea autorului familiară, directă, la un per tu este în realitate promisiunea unei activități cvasi – didactice.

Capacitatea cărții mele de a crea revelații profesionale este uneori copleșitoare. Mesajele pe care le primesc, din care o mică parte le puteți vedea sub forma testimonialelor, îmi confirmă, dacă mai era nevoie, că metoda comunicării judiciare este necesară. În România, formarea practică a profesioniștilor în drept se face pe holurile instanțelor, iar avocații intră în profesie fără kit-ul de supraviețuire la ei.

Ca orice metodă, comunicarea judiciară pe care o propun are reguli, tehnici și instrumente specifice. Valorile ei fundamentale sunt pragmatismul, realismul, minimalismul, eficiența și dezambiguizarea. Dar haideți să dăm un exemplu, pentru a nu teoretiza acolo unde putem ilustra.

Scopul final al avocatului litigator este convingerea judecătorului. Ne dorim să-l convingem de dreptatea noastră, să ne dea câștig de cauză. E pragmatic și eficient să gândim astfel și mai ales să ne adecvăm întregul comportament judiciar acestui scop. Pentru a reuși persuasiunea judecătorului  trebuie să știm ce așteaptă de la noi acesta.

Prima condiție, necesară dar nu suficientă, pentru a convinge judecătorul este ca el să înțeleagă exact ceea ce îi cerem să facă. Dacă nu înțelege repede, complet și corect solicitarea noastră, comunicarea este bruiată iar răspunsul juridic al instanței poate fi unul aleatoriu. Aceasta e regula: judecătorul trebuie să înțeleagă cererea noastră.

Solicitarea ta trebuie să fie foarte clară, evidentă. Pretenția ta trebuie să fie explicată simplu și cât mai precis. Frazele trebuie să fie cât mai scurte, iar toate cuvintele de prisos trebuie eliminate. Propozițiile simple nu trebuie să aibă mai mult de 25 de cuvinte, iar frazele mai mult de 75 de cuvinte. Aceasta e tehnica folosită. Caracterul vag al cererii tale este principalul dușman în calea succesului tău. Repetă până totul devine clar și ușor de comunicat. Există un test simplu pe care îl poți face pentru a verifica acuitatea propriei înțelegeri. TESTUL PROPOZIȚIEI SAU AL FRAZEI. Dacă nu-ți poți sintetiza solicitarea juridică într-o singură propoziție, mai mult ca sigur că tu însuți nu știi exact ceea ce îi ceri instanței. Atunci când comunici instanței ai grijă să scoți în evidență solicitarea propriu-zisă. Începe cu concluzia dacă e posibil, scoate în evidență argumentele și dă-i posibilitatea să aibă un prim contact reușit vizual. Acesta e instrumentul.

Îmi voi prezenta metoda comunicării judiciare în mod sistematic în cadrul cursurilor organizate sub egida Institutului de Drept Practic, al cărui fondator sunt. Primul eveniment a fost deja anunțat și va avea loc Sâmbăta, 11 octombrie 2014 sub titlul Convinge judecătorul ……în 10 pași practici. Vă invit să facem împreună primii pași pentru o comunicare judiciară profesionistă, pragmatică și eficientă.

Newsletter-mare_CJ (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.