Cel mai mare impediment

Cel mai mare impediment către o redactare juridică cât mai bună nu constă în lipsa instrucțiunilor de calitate din timpul facultății de Drept.

Este practica în domeniu.

Ultimul termen. Termen limită. Convenții. Frică. Așteptări. Regulile. Formulare și modele. Bani. Inerție. Automulțumire.

Toate acestea previn litigatorii din a-și aloca suficient timp pentru a cizela scrisul. De exemplu, chiar dacă un litigator are patru săptămâni să-și scrie prezentarea, nu este de ajuns pentru că aceeași persoană are alte 3 prezentări, 4 memo-uri, 8 scrisori, nemenționând de cele 150 e-mailuri pe care trebuie să le citească și să răspundă la ele.

Revizuirea, editarea și rescrierea fac ca scrisul mediocru să fie bun și scrisul bun să fie perfect, dar avocații nu au destul timp pentru așa ceva.

David Mellinkoff a capturat partea încărcată a practicii juridice și efectele sale asupra scrisului juridic:

Câteodată urgența are prioritate față de orice altceva. Trebuie să o faci. Obține ceva. Trebuie să prezentăm ceva. Aceasta este o „urgență”. Cel care scrie este sub presiune și trebuie să găsească o scurtătură. Acesta a devenit mediul normal al redactării juridice și este principalul motiv pentru care adesea e destul de groaznică.

David Mellinkoff, Legal Writing: Sense and Nonsense 116 (1982).

Faptul regretabil este că acest tip de urgență, chiar dacă duce la îndeplinirea sarcinii, face adesea scrisul juridic sa fie doar suficient de bun, chiar mediocru.  Un motiv pentru aceasta este că majoritatea dintre noi a scris în această modalitate – într-un termen limită și fără timp suficient încă din facultate:

Mulți avocați tineri par a fi supraviețuit sarcinilor de a scrie în timpul Facultății de Drept prin a transforma ceea ce era la început schiță cu ajutorul unor mici  modificări pentru repararea erorilor evidente. Ei nu sunt pregătiți să considere editarea o activitate serioasă, laborioasă.

Stephen V. Armstrong & Timothy P. Terrell, Thinking Like a Writer: A lawyer`s Guide to Effective Writing and Editing 298 (2003).

În acest fel, litigatorii continuă să producă scriituri mediocre sau slabe; exigențele vieții moderne și ale practicii aproape că cer acest lucru.


Dacă sunteți interesat de mai mult, CastigaProcese.ro vă poate invita acum să participați la primul atelier public despre tehnicile de convingere a instanței:Convinge Judecătorul….în 10 pași practici by Adrian Toni Neacșu. Atelierul, cu un număr limitat de locuri, va avea loc vineri, 30 ianuarie 2015.

FB_cover

CastigaProcese.ro publică în exclusivitate în România articole despre legal writing, despre abilitățile avocaților de instanță, despre stilul judiciar, despre forma și structura actelor judiciare, despre tehnica și arta comunicării judiciare. CastigaProcese.ro este furnizor de know-how, tehnici și abilități de legal writing și soluții integrate de consultanță și asistență pentru litigatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *