Ce va fi în 2017 pe CastigaProcese.ro

target-1513758_640Anul 2017 va fi plin de lucruri noi aici. M-am pregătit o lungă perioadă pentru aceasta și pe cât de mult mi-a luat mie (mai ales să rezolv chestiunile tehnice) pe atât de repede noutățile vor apărea pe site. Mai întâi, să vă spun câte ceva despre cum am plecat la drum cu proiectul CastigaProcese.ro, ce mi-am propus atunci și ce am realizat.

Proaspăt intrat în avocatură – după 17 ani de magistratură, inclusiv la cel mai înalt nivel – am fost șocat de cât de puțin sunt în realitate adaptați avocații pentru a performa în fața judecătorilor. Diferența între așteptările judecătorilor și ale instanțelor și ceea ce li se oferă este imensă.  Avocații fac mari eforturi  pentru a oferi instanțelor ceea ce acestea nu au nevoie și ignoră lucruri pe care le-ar face mult mai simplu și fără efort, pentru simplul motiv că nu cunosc ce se așteaptă de la ei. Avocații nu dețin minime informații cu privire la modul cum funcționează într-adevăr mecanismele decizionale în justiție, cum lucrează judecătorii și cum percep aceștia dosarele și procesele. Acest lucru duce la erori de comunicare și, inevitabil, la eșec.

Aceste observații m-au nedumerit. Deși din calitatea de judecător percepusem direct erorile de comunicare nu știam care e cauza.  Și nu, în nici un caz motivele nu țin de calitatea pregătirii profesionale; cunosc evocați excelent pregătiți teoretic care pur și simplu nu se descurcă în fața unui judecător real.  Dimpotrivă, un motiv adevărat este prea multa teorie. Facultatea, apoi institutele de formare profesională nu pregătesc oameni reali pentru o viață profesională reală. Pregătesc teoreticieni desăvârșiți pe care apoi îi abandonează fără a le oferi instrumentarul de bază pentru a supraviețui în profesie.

 

coperta-convinge-judecatorul-editia-IIPentru a acoperi lipsa de comunicare dintre cele două profesii am scris  în 2014 prima carte din ceea ce am denumit de atunci Comunicare judiciară: Convinge judecătorul – Tehnica și arta convingerii instanței. Prezentând un judecător uman, cu bune și rele, supus limitelor biologice și condiționărilor psihologice, am încercat să-l fac mai ușor de înțeles și deci mai ușor de convins. Cartea a fost primită extraordinar și s-a vândut foarte bine. Dincolo de asta cea mai mare satisfacție o am și acum când prin nenumăratele instanțe prin care umblu sunt oprit de oameni care au citit-o și care îmi vorbesc de cât de mult i-a ajutat. Sau când sunt contactat de avocați din te miri ce colț de țară întrebându-mă ce e cu cartea asta pentru că judecătorul chiar în sala de judecată le-a recomandat s-o lectureze.

Din pasiunea cu care a fost primită cartea s-a născut inițial proiectul de față. Oamenii simțeau nevoia să comunice cu mine și îmi era din ce în ce mai greu să fac asta individual (atunci mi-am închis contul personal de facebook). Apoi, îmi place să scriu și îmi doresc să împărtășesc gândurile mele cu alții, dar în paralel am la rândul meu o carieră în avocatură, o profesie minunată dar devoratoare de timp așa cum știm.

Tot în 2014, dar și pe tot parcursul lui 2015, pentru că mai erau multe de spus, am susținut seria atelierelor practice în colaborare cu Wolters Kluwer.  Am avut peste 300 de participanți, toți oameni minunați și dornici să asculte ce aveam de spus. Iar eu voiam să vorbesc chiar despre ei, despre performanța lor, despre cum pot fi mai buni.

Destul de repede mi-am dat seama că nu pot face față multă vreme unui astfel de ritm. Era evident că modul în care abordam eu problema eficienței în instanță nu putea fi replicat. Pentru că, vă mărturisesc, nu-mi doream pe atunci altceva decât  să rămân un simplu autor al unei cărți (bune sau nu, cititorii hotărăsc) și să-mi văd de avocatură și clienții mei. Mi-aș fi dorit, și o vreme așa am crezut că se va întâmpla, ca inițiativa mea să fie preluată iar pregătirea practică în profesie să se transforme într-un standard.  Credeam că cererea imensă de pregătire practică, pragmatică, pentru o lume reală, va schimba piața cursurilor, seminariilor și atelierelor de dezvoltare personală în profesie. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar  eu am rămas în continuare singur.

Ebook gratuit Convinge judecătorul în 65 de citate.

Scopul fundamental al oricărui litigator este să câștige procesul în care este implicat. Nu poate face acest lucru decât dacă convinge judecătorul să-i dea dreptate. Întreg succesul profesional și material al avocatului depinde de măsura în care stăpânește eficient mecanismele de comunicare și interacțiune cu instanța.

Aveți alăturat 65 de reflecții despre tehnica și arta convingerii judecătorului, despre scrierea juridică eficientă și despre persuasiune în comunicarea judiciară. 

Felicitări! Urmărește instrucțiunile primite pe mail pentru a descărca ebook-ul.

coperta-comunicare-judiciara-eficientaMi-am spus că poate se întâmplă așa întrucât în literatura noastră juridică nu există suficiente resurse pentru pregătirea practică în ce privește relaționarea cu instanțele și judecătorii. Este motivul pentru care am scris voluminosul și foarte didacticul volum din 2015 (apărut în ianuarie 2016) Comunicarea judiciară – Ghid practic de metodologie a cererilor persuasive în instanță. În cele 560 de pagini am încercat să ofer bibliotecilor noastre profesionale un curs complet de comunicare eficientă cu instanțele. Am exploatat o literatură științifică imensă, aproape toată venită din zona anglo-saxonă (doar ca idee, avem de recuperat aproape 100 de ani).

Am așteptat să văd modificări în programele de pregătire și perfecționare profesională. Acum existau și modele și resurse și cărți în biblioteci. M-aș fi oferit eu însumi – da, chiar fără bani – să ajut la ceea ce cred că trebuie să fie o orientare obligatorie  către pragmatism, să țin seminarii profesionale pentru avocații stagiari. Nu s-a întâmplat nimic.

Tot în 2016 au explodat cererile coporate de consultanță. Casele de avocatură doreau pregătirea sistematică în tehnica scrisului eficient și înțelegerea nevoilor judecătorilor. M-au concentrat pe aceste servicii. Așa cum intuisem corect cererea  este imensă. De asemenea, timid, am început să fiu invitat în mediul universitar pentru a introduce studenții în conceptele de comunicare judiciară sau scriere juridică.

Din așteptarea  continuă ca demersul meu să fie dezvoltat de alții am înțeles un lucru simplu. Sunt singur. Informațiile și cunoștințele pe care le dețin despre sistemul judiciar sunt unice. Experiența mea profesională nu poate fi repetată. Tipul de reflecție pe care îl fac nu poate fi copiat. Literatura mea juridică place și convinge prin ea însăși. Oricât aș oferi eu sistemului de învățamant și formare profesională cu îndemnul preluați și continuați, nu se va întâmpla.

Este motivul pentru care, începand de acest an mă voi orienta direct către cei care au nevoie de mine. Voi lucra doar pentru ei. Voi produce valoare doar pentru cei care o recunosc și și-o doresc. Informațiile, gândirea și studiile mele vor fi accesibile celor care știu să le prețuiască. Iar platforma generală pentru comunicarea cu ei va fi chiar acest site. Aici veți găsi de exemplu ultima carte pe care am finalizat-o, Ce vor cu adevărat judecătorii? (câtă plăcere mi-a facut s-o scriu!), creată chiar pe baza răspunsurilor unor judecători cât se poate de reali. Am pregătit de asemenea multă informație originală și de calitate , pe care nu o dezvălui acum. 

Site-ul va suferi modificări. Vor exista mai multe produse ce vor putea fi achiziționate, de la cărți la cursuri practice. Exclusivismul lor va da valoare chiar celor ce le vor cumpăra. Pentru că nu se vor găsi decât aici. Probabil voi introduce un sistem de membership. Informația va fi accesibilă diferențiat, în funcție de drepturile pe care și le dorește fiecare și pentru care e dispus să plătească. Nu mai vreau să-mi risispesc  în nici un fel lucrurile importante pe care le am de spus și vreau să am convingerea că ajung acolo unde pot da rod. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *